
Ciasto:
Nadzienie:
Wymieszaj żółtka ze 100 g cukru, dodaj miękkie masło, ponownie wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 2 części (jedna nich będzie nieco większa od drugiej).

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier (130 g), kontynuuj ubijanie.

Dodaj cukier waniliowy, śmietanę i skrobię.

Delikatnie mieszaj, składniki aż masa będzie gładka. Posyp wiśnie skrobią.

Wyłóż spód formy (30*32 cm) papierem do pieczenia. Większą część ciasta wyłóż równomiernie na dnie, wygładź powierzchnię.

Wylej nadzienie na ciasto, a na nim ułóż wiśnie.
Drugą część ciasta zetrzyj na tarce.

Piecz w 180º 40-45 minut.
