W końcu znalazłam przepis na najdoskonalsze ciasto orzechowe z budyniem – jak z cukierni.

Jest tak wiele smacznych i mało wymagających przepisów, dzięki którym w domu możesz przygotować samodzielnie smakowicie wyglądające ciasto jak z luksusowej cukierni.

Dziś podzielę się z Wami jednym takim właśnie przepisem, w którym nuty smakowe orzecha idealnie równoważą się z delikatną bitą śmietaną i kremem budyniowym, podbijając serce każdego smakosza deserów.

Potrzebujesz:

  • blacha o wymiarach 32 x 26 cm

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • skórka z 1 cytryny lub pomarańczy

Krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 20 g masła
  • 8 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Śmietana: 

  • 300 ml śmietany 30%
  • skórka z 1 cytryny lub pomarańczy

Do dekoracji:

  • starta czekolada lub mielone orzechy włoskie

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, mielone orzechy, cukier, wlej mleko, olej, dodaj jajka, sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz skórkę z cytryny. Ubij wszystko mikserem ręcznym.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i równomiernie wylej na nią przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C .

W międzyczasie przygotuj krem. Wlej 2/3 mleka do garnka, podgrzej. W pozostałej ilości mleka wymieszaj budyń i cukier waniliowy.

Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone, wlej miksturę do garnka z mlekiem, wciąż mieszaj. Ugotuj gęsty budyń. W osobnej misce wymieszaj miękkie masło z cukrem pudrem i stopniowo dodaj do ugotowanego budyniu. Teraz ubij śmietanę kremówkę z dodatkiem skórki z cytryny.

Rozłóż krem budyniowy równomiernie na schłodzonym cieście orzechowym. Kolejno ułóż warstwę bitej śmietany.

Na koniec posyp wierzchnią warstwę startą czekoladą lub mielonymi orzechami i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pokrój gotowy deser na porcje i podawaj jako pyszny dodatek do aromatycznej kawy.

Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!