Jedyne, czego potrzebujesz, aby wykonać bułeczki pyszniejsze od tych ze sklepu to ser i szklanka jogurtu. Przepis.

Wystarczy szklanka jogurtu, ser i 20 minut w piekarniku, żeby przygotować przepyszne bułeczki.

Te niewielkie bułeczki idealnie nadają się na śniadanie. Jeżeli raz spróbujesz, to już nigdy nie będziesz chciała ich zastąpić innym pieczywem. Ich delikatne i aromatyczne nadzienie przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 120 g jogurtu
  • 1 białko jajka
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g masła
  • 1 żółtko + 1 łyżeczka oleju do posmarowania wypieków
  • serek kanapkowy (serek topiony) + zioła do nadzienia
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Przełóż jogurt do miski, dodaj wodę, olej, białko jajka, cukier, sól, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj miękkie masło i mieszaj tak długo, aż otrzymasz jednolite i gładkie ciasto.

Włóż je do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i poczekaj 10 minut. Przez ten czas posiekaj zioła i wymieszaj je z serkiem kanapkowym.

Ciasto uformuj w długi wałek i podziel na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka uformuj kulkę.

Każdą kulkę rozwałkuj lub przy pomocy rąk uformuj na cienki placek.

Zrób z jednej strony nacięcie do połowy, nałóż nadzienie i zawijaj ciasto w kierunku nacięcia, tak aby uformować małe bułeczki.

Na blachę połóż papier do pieczenia i ułóż na nim bułeczki. Natrzyj je żółtkiem wymieszanym z olejem, a na końcu posyp sezamem.

Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!