Mam fantastyczny przepis na ciasteczka bez cukru, jajek i mleka skondensowanego. Ciasteczek z czekoladą już nie kupuję w sklepach.

Jeśli chcesz zjeść pyszny deser, jednocześnie licząc kalorie, polecam spróbować tego deseru.

Nie zawiera mleka skondensowanego, jajek ani cukru i jest bardzo smaczny. Nawet dzieci uwielbiają ten szybki i pyszny deser, na pewno Ci się spodoba. Idealna alternatywa dla lodów ze sklepu!

Składniki:

  • Czekolada o podwyższonej zawartości kakao – 150 g
  • Olej roślinny – 2 łyżeczki
  • Twarożek miękki – 300 g
  • Masło – 50 g
  • Miód, syrop lub słodzik – 50 g (lub do smaku)
  • Kawa – 10 g
  • Mleko – 2 łyżki
  • Orzechy – 50 g (w przepisie zastosowano niesolone orzeszki ziemne)

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej.

Dodaj olej roślinny. Dokładnie wymieszaj.

Nasmaruj spód i boki foremek. Włóż do zamrażarki na 10 minut.

Twarożek i masło wymieszać blenderem. Dodaj miód, syrop lub słodzik.

Dodaj kawę lub rozpuść. Dodaj również posiekane orzechy.

Wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij kremem foremki do czekolady i wygładź każdą z nich. Wstawić do zamrażarki na 1 godzinę. Następnie wyjmij z zamrażarki, posmaruj czekoladą i wierzchem i wstaw do zamrażarki na kolejne 10 minut. Wtedy wszystko, co musisz zrobić, to go odwrócić.

Życzymy smacznego 🙂

error: Treść zabezpieczona !!