Czekoladowe ciasto z przepisu mojej cioci – Nie sądziłam, że wyjdzie tak dobre.

Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to ciasto jest stworzone dla Ciebie! Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wyszukanych składników, a jego smak z pewnością na długo zapadnie Ci w pamięć!

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj,
  • 8 łyżek mąki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 6 łyżek mleka,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 300 gramów serka mascarpone,
  • 100 ml bitej śmietany,
  • 100 gramów masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • skórka starta z jednej cytryny.

Składniki na polewę:

  • 100 gramów czekolady,
  • 3 łyżki mleka,

Przygotowanie:

Ubić jajka z cukrem. Dodać olej, mleko, rodzynki i mąkę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Piec przez 30 minut w temperaturze 180-200’C. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Rozgnieść serek mascarpone z cukrem i śmietaną. Dodać masło i startą skórkę z cytryny.

Można dodać również odrobinę aromatu migdałowego lub waniliowego, w zależności od naszych preferencji. Masę wymieszać i nałożyć na ciasto. Rozpuścić czekoladę, dodać mleko i wymieszać. Polać wierzch.

Włożyć do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Ciasto jest gotowe do podania i z pewnością zachwyci Twoich gości. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!