Czekoladowe ciasto z przepisu mojej cioci – Nie sądziłam, że wyjdzie tak dobre.
Jeśli jesteś miłośnikiem czekolady, to ciasto jest stworzone dla Ciebie! Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga wyszukanych składników, a jego smak z pewnością na długo zapadnie Ci w pamięć!
Składniki na ciasto:
- 6 jaj,
- 8 łyżek mąki,
- 6 łyżek oleju,
- 6 łyżek mleka,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 100 gramów rodzynek,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 300 gramów serka mascarpone,
- 100 ml bitej śmietany,
- 100 gramów masła,
- 3 łyżki cukru pudru,
- skórka starta z jednej cytryny.
Składniki na polewę:
- 100 gramów czekolady,
- 3 łyżki mleka,
Przygotowanie:
Ubić jajka z cukrem. Dodać olej, mleko, rodzynki i mąkę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylać na nią ciasto. Piec przez 30 minut w temperaturze 180-200’C. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować masę. Rozgnieść serek mascarpone z cukrem i śmietaną. Dodać masło i startą skórkę z cytryny.
Można dodać również odrobinę aromatu migdałowego lub waniliowego, w zależności od naszych preferencji. Masę wymieszać i nałożyć na ciasto. Rozpuścić czekoladę, dodać mleko i wymieszać. Polać wierzch.