Ten przepis na ciasto z egipskie to sprawdzony i prawdziwy faworyt.

Ciasto egipskie to prosty i sprawdzony przepis na pyszny wypiek. Składa się z trzech lekkich warstw i budyniu.

Do przygotowania tego inspirowanego kuchnią egipską ciasta potrzebne są następujące składniki:

  • 650 g cukru
  • 300g orzechów włoskich
  • Mąka pszenna 650g
  • 9 białek jaj
  • 9 żółtek
  • 170g masła
  • 350 ml śmietany
  • 20 cukier waniliowy
  • 350 ml mleka

Przygotowanie tortu jest bardzo proste. Musisz zrobić trzy placki. Do każdego placka potrzeba trzech białek jaj i pół szklanki mąki. Potrzebne jest także 50 g zmielonych orzechów. Potrzebne są dwie i ćwierć łyżki stołowe cukru. Pamiętaj, aby ubić pianę z białek na sztywną pianę.

Następnie dodajemy cukier. Następnie do miski wsypujemy mąkę i orzechy. Wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie posmaruj olejem formę do pieczenia. Możesz też wyłożyć ją pergaminem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i piecz przez 20 minut w rozgrzanym do 350 stopni piekarniku.

Następnie przygotuj krem. Wymieszaj 10 łyżek cukru, żółtka i mleko. Dodaj cukier waniliowy, jeśli go masz. Wszystkie składniki zagotuj w rondelku. Następnie posiekaj masło i dodaj je do kremu.

Następnie ubij śmietanę na gładką masę. Następnie skarmelizuj cukier, a potem wylej masę na papier pergaminowy. Przykryj ją kolejną warstwą. Następnie za pomocą wałka do ciasta pokrusz cukier na małe kawałki.

Następnie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy skarmelizowany cukier.

Na wierzchu każdego ciasta rozsmaruj jeszcze około jednej trzeciej śmietany. Dodać warstwę karmelu do orzechów.

Powtórz tę czynność jeszcze dwa razy, a następnie udekoruj tort orzechami. Ciasto można jeść natychmiast po przygotowaniu.

error: Treść zabezpieczona !!