Przestań pić ten napój. Takie są fakty. Lekarze i dietetycy ostrzegają

Od najmłodszych lat dzieciom jak mantrę powtarza się, że słodkie napoje gazowane są niezdrowe. Niszczą one zęby, tuczą, a nawet powodują problemy z koncentracją.

Dlaczego jednak te przesycone cukrem pyszności są tak szkodliwe?

Badania przeprowadzone przez farmaceutę, dr. Westa Connera, wskazują, że wypicie popularnej coli zapewnia stuprocentowe pokrycie zapotrzebowania na cukier ludzkiego organizmu. Można to ująć bardziej obrazowo: równoważność dziesięciu łyżek cukru jest dostarczana do organizmu już dziesięć minut po spożyciu coli.

Jak to w ogóle możliwe, że jesteśmy w stanie przyjąć tyle cukru naraz? Otóż cola zawiera kwas fosforowy, który niweluje ten skrajnie słodki smak i sprawia, że jest ona tak atrakcyjnym napojem.

Co się dzieje dalej? 20 minut później znacznie wzrasta poziom cukru we krwi, więc uwalnia się insulina. W konsekwencji wątroba zamienia nadmiarowy cukier w tłuszcz. Po upływie kolejnych 20 minut, organizm przyswaja kofeinę zawartą w coli.

To dzięki niej odczuwamy pobudzenie, a nasze źrenice rozszerzają się. Brak zmęczenia jest zdeterminowany blokowaniem receptorów adenozyny w mózgu. Ten jest stymulowany przez dopaminę, przez co zwyczajnie czujemy się lepiej – jest to zjawisko będące podstawą działania różnych narkotyków. To jednak dopiero początek…

Mija godzina od spożycia, zachodzi synteza kwasu fosforowego z makroelementami takimi jak cynk czy magnez. Najpierw proces metaboliczny przyspiesza, a następnie obserwuje się tzw. efekt kofeiny, a smakosz coli ląduje w łazience, gdzie wraz z moczem pozbywa się wapnia, cynku, elektrolitów i oczywiście wody.

Z czasem nastrój zaczyna się zmieniać, a poziom glukozy we krwi znacznie spada. Zaczynamy odczuwać zmęczenie, rozedrganie i irytację. Oprócz tego na własne życzenie pozbawiliśmy nasz organizm cennych składników niezbędnych m.in. do budowy kości.

Oczywiście nikt nie ma zamiaru demonizować szklanki coli czy innego gazowanego napoju raz czy dwa razy w tygodniu. Wszystko jest dla ludzi, ale należy z tego rodzaju artykułów spożywczych korzystać rozsądnie. W innym wypadku można bardzo pogorszyć swój stan zdrowia. Problemy metaboliczne, jak choćby cukrzyca i wiele innych chorób jest efektem złej diety i nadużywania różnego rodzaju słodyczy.

Dlatego też apelujemy o roztropne spożywanie ich i racjonalne nawyki żywieniowe oraz prosimy o podzielenie się tą informacją ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!