Pieczona cukinia, lepsza niż smażona – lekka przekąska, którą zrobisz w 10 min. Jem i chudnę
Cukinie, kabaczki, bakłażany to warzywa, których nie używamy często i jest to błąd, ponieważ potrafią one zaskoczyć swoimi zaletami i wszechstronnością.
Teraz zajmiemy się jednak cukinią, która może urozmaicić każdą potrawę, ale i zostać wspaniałą przekąską lub przystawką! Istnieje bardzo łatwy przepis na zachwycenie podniebienia zarówno swojego jak i gości. W dodatku dzięki temu przepisowi zaoszczędzisz wiele czasu, ponieważ całość opiera się na przygotowaniu w piekarniku.
Składniki:
- 5 łyżek śmietany
- pęczek ziół (ewentualnie można wykorzystać suszone zioła prowansalskie, oregano itp.)
- 3 sztuki cukinii
- 100 g mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- czosnek i olej słonecznikowy do smaku
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Przede wszystkim cukinię musimy odpowiednio przygotować, dlatego też najpierw myjemy ją, a kolejno odcinamy końce. Z każdej sztuki kroimy około centymetrowe plastry, które obtaczamy w przygotowanej na głębokim talerzu mące pszennej.
Następnie musimy przygotować blachę do pieczenia, dlatego wykładamy ją pergaminem/papierem do pieczenia, a później smarujemy ją olejem słonecznikowym. Na przygotowanej w tej sposób blasze układamy cukinię. Warzywa kropimy dla smaku olejem słonecznikowym i posypujemy solą oraz pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni Celsjusza i wkładamy do niego blachę na około 20 – 25 minut. W tym czasie możemy przygotować nasz dip.
Do tego potrzebujemy cytryny, śmietany i ziół. Wystarczy jedynie wymieszać śmietanę z posiekanymi ziołami, by otrzymać równomierną masę, a kolejno przecisnąć cytrynę przez praskę lub przecisnąć ręcznie (odcedzić z pomocą sitka, by uniknąć pestek i większych kawałków miąższu w sosie) i całość ponownie wymieszać.