Filet z kurczaka „Niespodzianka” – wyjątkowo smaczny obiad, każdy poprosi o dokładkę. Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

Kurczak jest chyba najpopularniejszym mięsnym dodatkiem obiadowym na polskich stołach. Jeśli lubisz przyrządzać go na wiele różnych sposobów, ten przepis z pewnością Cię zachwyci.

Nazywam to danie ,,niespodzianką”, bo naprawdę zachwyca smakiem, a przygotowany jest naprawdę z prostych i łatwo dostępnych składników.

Składniki:

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 5 średnich ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 2 cebule
  • 2 jaja
  • 3 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 g twardego żółtego sera
  • 3 łyżki stołowe śmietany
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • pęczek ziół, np. natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka na średnie kawałki i zalej mlekiem. Włóż do lodówki na godzinę lub dłużej. W tym czasie wykonaj coś na kształt kubków z kilku warstw folii aluminiowej.

Pędzlem rozsmaruj środki uformowanych naczynek i wstaw je na blachę do pieczenia. Ziemniaki pokrój na nie za grube plastry i wyłóż je na spodzie naczynek.

Na warstwę z ziemniaków połóż pokrojone na drobno cebule, a dopiero na nie kawałki schłodzonego mięsa. Ze śmietaną ubij jajka i zalej nimi kurczaka. Następnie pokrój cienko pomidory i plastrami obłóż wierzch.

Posyp drobniutko posiekanym czosnkiem, startym serem i przyprawami. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżymi, pokrojonymi ziołami.

Kurczak w ten sposób przyrządzony jest niezwykle aromatyczny, pyszny i nie potrzeba już do niego nic dodawać.

Gwarantuję Ci zachwyt domowników i szybkie zniknięcie obiadu! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!