Ponowne gotowanie wody nie jest zdrowe – lekarze ostrzegają: może to zaszkodzić

Gotując wodę w czajniku, raczej nie zastanawiamy się nad tym, czy była ona już wcześniej gotowana, a powinniśmy. Gotowanie tej samej wody kilka razy może być szkodliwe dla naszego zdrowia.

Zdecydowana większość osób niestety nie wylewa wcześniej przegotowanej wody z czajnika, a jedynie ponownie ją gotuje i zalewa kawę czy herbatę, a jest to poważny błąd! Proces gotowania wody zmienia jej skład chemiczny i zwiększa ilość zawartego w niej węgla.

Zmiana ilości tlenu zawartego w wodzie wywołana gotowaniem, sprzyja akumulacji i gromadzeniu się szkodliwych substancji.

Z jednej strony wielokrotne gotowanie pozbywa się z wody większej ilości wirusów, ale z drugiej paradoksalnie woda staje się przez to bardziej zanieczyszczona. Może odbić się to na naszym zdrowiu i prowadzić do różnego rodzaju komplikacji zdrowotnych np. problemy z układem nerwowym, pokarmowym i różne inne dolegliwości.

Wielokrotne gotowanie wody to zmasowany atak na nasze nerki. W procesie gotowania woda staje się coraz bardziej twarda, przez co może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Jest to bardzo bolesna i w wielu przypadkach przewlekła dolegliwość.

Kłopoty zdrowotne pojawią się dopiero wtedy, gdy taką wodę spożywać będziemy w dużych ilościach.

Nie powinniśmy jednak bagatelizować problemu i pić gotowanej wielokrotnie wody, gdyż i tak ma ona negatywny wpływ na nasze zdrowie.

Myśląc również o problemie marnowania wody pitnej, warto nie wylewać takiej wody, a na przykład użyć jej do podlania kwiatków, którym taka woda na pewno nie zaszkodzi.

error: Treść zabezpieczona !!