W ostatniej chwili zapowiadają się goście, a Ty nie masz czym ich poczęstować – Ten przepis z pewnością pomoże Ci w takich sytuacjach.
To ciasto wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej! Zdziwisz się, jak proste i szybkie jest w przygotowaniu.
Składniki na krem:
- 250 g gotowanego mleka skondensowanego
- 600 g kwaśnej śmietany
Składniki na spód:
- 150 g herbatników waniliowych
- 150 g herbatników kakaowych
Składniki na dekoracje:
- 80 g gorącej czekolady
- 100 g cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
- 250 g mascarpone
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- Ciasto przygotowywane jest w foremce 22 cm x 28 cm
Sposób przygotowania
Na początek przygotowujemy formę. Wykładamy na nią folię aluminiową. Na spód formy wykładamy na przemian herbatniki kakaowe oraz waniliowe. Ma wyjść z nich szachownica. Czas na krem. Do wysokiej miski wlewamy zimną śmietanę oraz schłodzone mleko skondensowane, które było wcześniej gotowane.
Miksujemy, aż stworzy się gładki krem. Część kremu nakładamy na herbatniki i wygładzamy aby był równomiernie rozłożony. Następnie ponownie wykładamy herbatniki. Powtarzamy czynność do skończenia składników. Krem powinien być ostatnią warstwą. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i przygotowujemy dekorację. Do miski przekładamy mascarpone i cukier puder. Miksujemy. Masę nakładamy na boki ciasta. Czekoladę siekamy i sypiemy nią na krem mascarpone. Na środek ciasta rozsypujemy mielone i siekane orzechy włoskie.