Uprawa boczniaków w domu – instrukcja krok po kroku – Te grzyby są smaczniejsze niż pieczarki!

Zdezynfekuj powierzchnie, na których będziesz mieszał grzybnie z podłożem. Na każde 5 cm ziemi dorzuć 0,5 cm grzybni.

Przełóż mieszaninę do plastikowego worka 10-15 kg lub na dwa mniejsze po 5 kg. Wykonaj nacięcia o długości 0,5-1 cm z każdej strony worka. Ważne, aby nóż również był zdezynfekowany.

Związany worek należy ustawić, a najlepiej powiesić pionowo, aby zapewnić równomierny dostęp tlenu z każdej strony. Pomieszczenie, gdzie będziemy hodować boczniaki nie powinno być cieplejsze niż 22 stopnie.

Po około 10-15 dniach gleba wypełni się wyrośniętą grzybnią. Zanim pojawią się grzyby, należy spryskiwać worki wodą. Unikaj też wietrzenia pomieszczenia, bo grzyby znacznie lepiej rosną w powietrzu wilgotnym i bogatym w dwutlenek węgla.

Z tego względu znacznie lepszym miejscem na hodowle od mieszkania będzie piwniczka lub szklarnia. Pamiętaj, że nie powinno się przebywać w pomieszczeniu z grzybnią dłużej niż 2 godziny. Każdorazowo należy stosować maseczkę chroniącą drogi oddechowe.

Gdy pojawi się pierwszy wysyp grzybów, musisz zmienić nieco postępowanie. Należy obniżyć temperaturę w pomieszczeniu do około 10 stopni, często wietrzyć i przynajmniej 2 razy dziennie podlewać worki wodą. Ważne jest też to, aby grzyby miały dostęp do światła przez 8 godzin dziennie.

Druga seria grzybów pojawi się po około 2 tygodniach. W sumie grzyby będą się pojawiały 4 razy, ale to dwie pierwsze serie stanowią około 75% całego plonu.

Gdy worki przestaną już owocować, należy je wymienić, a starą glebę można wykorzystać jako nawóz. Pamiętaj, aby regularnie zbierać dojrzałe grzyby, aby nie dopuścić do ich zgnicia.

Hodowla boczniaków może przynieść całkiem satysfakcjonujące plony, dzięki czemu zapewnisz swojej rodzinie składniki na wiele pysznych i zdrowych posiłków.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!