Zdezynfekuj powierzchnie, na których będziesz mieszał grzybnie z podłożem. Na każde 5 cm ziemi dorzuć 0,5 cm grzybni.
Przełóż mieszaninę do plastikowego worka 10-15 kg lub na dwa mniejsze po 5 kg. Wykonaj nacięcia o długości 0,5-1 cm z każdej strony worka. Ważne, aby nóż również był zdezynfekowany.
Związany worek należy ustawić, a najlepiej powiesić pionowo, aby zapewnić równomierny dostęp tlenu z każdej strony. Pomieszczenie, gdzie będziemy hodować boczniaki nie powinno być cieplejsze niż 22 stopnie.
Po około 10-15 dniach gleba wypełni się wyrośniętą grzybnią. Zanim pojawią się grzyby, należy spryskiwać worki wodą. Unikaj też wietrzenia pomieszczenia, bo grzyby znacznie lepiej rosną w powietrzu wilgotnym i bogatym w dwutlenek węgla.
Z tego względu znacznie lepszym miejscem na hodowle od mieszkania będzie piwniczka lub szklarnia. Pamiętaj, że nie powinno się przebywać w pomieszczeniu z grzybnią dłużej niż 2 godziny. Każdorazowo należy stosować maseczkę chroniącą drogi oddechowe.
Gdy pojawi się pierwszy wysyp grzybów, musisz zmienić nieco postępowanie. Należy obniżyć temperaturę w pomieszczeniu do około 10 stopni, często wietrzyć i przynajmniej 2 razy dziennie podlewać worki wodą. Ważne jest też to, aby grzyby miały dostęp do światła przez 8 godzin dziennie.
Druga seria grzybów pojawi się po około 2 tygodniach. W sumie grzyby będą się pojawiały 4 razy, ale to dwie pierwsze serie stanowią około 75% całego plonu.
Gdy worki przestaną już owocować, należy je wymienić, a starą glebę można wykorzystać jako nawóz. Pamiętaj, aby regularnie zbierać dojrzałe grzyby, aby nie dopuścić do ich zgnicia.