Ten przepis pozwala przygotować domowy jogurt mleczny, który smakuje lepiej niż te kupione w sklepie.

Moja przyjaciółka powiedziała mi niedawno, że dostała w prezencie jogurtownicę. Była tak dobra, że nie wyobraża sobie życia bez niej. Jogurty kupowane w sklepie nie smakują jej dobrze i sprawiają, że czuje się sztucznie.

Dla mnie taki sprzęt to świetny pomysł na prezent. Jednak domowy jogurt można zrobić nawet w zwykłym rondelku i bez użycia specjalistycznego sprzętu. Oto, jak zrobić domowy jogurt z mleka. Ma on łagodny smak i przyjemną konsystencję.

Składniki:

  • 3 łyżki stołowe drożdży
  • 5 l mleka

Sposób przygotowania:

Jogurt można zrobić z mleka kupionego w sklepie lub na targu. Umieść mleko o temperaturze pokojowej w rondelku. Doprowadź mleko do wrzenia na średnim ogniu.

Gotować przez 15 minut. Następnie przelej do wysterylizowanych słoików. Pozwól mleku ostygnąć do temperatury 45 stopni.

Do osobnej miseczki wlej łyżkę stołową mleka z każdego słoika. W misce wymieszaj drożdże. Rozprowadzić mieszankę we wszystkich słoikach. Każdy słoik należy przykryć papierowym ręcznikiem, a następnie pokrywką.

Słoiki nie muszą być zakręcone. Wystarczy, że będą przykryte. Przykryj słoiki ręcznikiem lub kocem i pozostaw na noc w temperaturze pokojowej. Przygotowany jogurt jest gotowy do spożycia następnego dnia. Należy go przechowywać w lodówce.

Jogurt dobrze komponuje się z płatkami zbożowymi lub musli na śniadanie. Można dodać do niego miód lub dżem, aby nadać mu mocniejszy smak. Pamiętaj, aby dodawać mleko dopiero po ugotowaniu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!