Zdrowa wątroba i krew dzięki mniszkowi lekarskiemu: naturalna terapia, która jest też bezcenna w zwalczaniu grypy – odkryj cudowne właściwości tej rośliny.

Mlecze, pospolite chwasty na łąkach i obszarach trawiastych, przypominają małe słońca w trawie. Są jednymi z pierwszych roślin pojawiających się wiosną, a ich obecność trwa aż do końca lata.

Choć wydają się zwyczajne, kryją w sobie niezwykłe właściwości lecznicze i są pomocne w redukcji masy ciała. Wszystkie części mniszka lekarskiego, od korzenia po kwiat, mają zastosowanie lecznicze.

Żółte główki mniszka lekarskiego nie tylko ozdabiają wiosenne łąki, ale także wspomagają leczenie infekcji płucnych, kamicy żółciowej, alergii wiosennych, obrzęków i nadciśnienia. Uzdrowiciele długo uznawali je za eliksir długowieczności, szczególnie korzystny dla wątroby.

Korzeń mniszka lekarskiego pomaga oczyścić wątrobę i skórę, a także wspiera redukcję wagi. Jego moczopędne i oczyszczające działanie sprawdza się w leczeniu chorób skórnych, takich jak trądzik czy egzema, a także w przypadku zaparć, kamieni nerkowych i oczyszczania krwi z toksyn.

Poprawia funkcjonowanie wszystkich narządów, wspomaga wątrobę, zwiększa przepływ żółci i aktywność hepatocytów. Herbata z korzenia mniszka lekarskiego efektywnie wspiera redukcję masy ciała.

Liście mniszka lekarskiego regulują płyny ustrojowe i wspierają nerki. Zmieniają procesy metaboliczne i stymulują funkcje wydalnicze (nerki, wątroba, płuca, skóra). Pomagają również zmniejszyć obrzęk i zapobiegają wysokiemu ciśnieniu krwi, nadają się świetnie do sałatek.

Mniszek lekarski wspiera obronność organizmu, jest skutecznym środkiem profilaktycznym przeciw grypie i przeziębieniu. Oczyszcza wątrobę i nerki, krew, działa antyseptycznie i odtruwająco, wspiera trawienie, przemianę materii, odkwasza organizm, działa moczopędnie i oczyszczająco.

Pomaga w gojeniu się skóry, ran, chorób skórnych, wspiera i oczyszcza wątrobę, zapobiega chorobom wątroby, wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, dotlenia krew, zapobiega i leczy anemię. Eliminuje migreny, bóle brzucha, stawów i mięśni.

Przepis na niegotowany syrop z mniszka lekarskiego:

  1. Zbieraj mlecze w słoneczną pogodę, najlepiej na łąkach rolniczych z dala od dróg lub w lasach.
  2. Odszypułkuj główki mniszka i zostaw je na słońcu, aby wydostały się robaki.
  3. Kwiaty wkładaj do dużego, zamykanego pojemnika, posyp cukrem, zamknij pokrywką lub folią spożywczą i pozostaw na parapecie na dwa dni.
  4. Po dwóch dniach wlej wodę do pojemnika i pozostaw na kolejny dzień.
  5. Przecedź gotowy syrop przez ściereczkę, wyciśnij sok z kwiatów i przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce przez około miesiąc. Możesz używać go w lemoniadach lub jako słodzik.

error: Treść zabezpieczona !!