Roślina ta oczyszcza krew i płuca, leczy także nerki – Każdy powinien ją mieć. Oto instrukcja ja wyhodować ją w doniczce.

Lubczyk jest wszechstronną rośliną, w którą warto zaopatrzyć swój ogródek. Ta roślina posiada wiele właściwości. Jej korzeń jest surowcem wykorzystywanym w lecznictwie, pomaga m.in. na nerki, płuca i ma działanie oczyszczające krew, a liście dodają smaku wielu potrawom takim jak rosół, czy inne zupy.

Lubczyk jest często niedocenianą rośliną, lecz obecnie coraz bardziej wraca w łaski. Dzieje się tak z powodu jej dobrotliwych właściwości dla zdrowia oraz prostoty uprawiania. Ta roślina ma znakomite predyspozycje do rośnięcia, gdyż jest silna, nie ma naturalnych wrogów, a jej liście są bujne. Poniżej zostały przedstawione praktyczne sposoby na uprawianie lubczyku W Kwietniku I Doniczce.

Pierwszą wskazówką dotyczącą uprawy lubczyku jest kupowanie nasion wyłącznie od sprawdzonych hodowców. Nasiona tego typu są lepsze w uprawie i bardziej ekologiczne. Decydując się na uprawę tej rośliny, zdecyduj czy wolisz ją zasiać w doniczce, czy w ogrodzie.

Nabyte nasiona przed posadzeniem zalej wodą i zostaw na około 3 godziny. Po tym czasie możesz wsadzić je do gleby bądź doniczki. Dobrym rozwiązaniem będzie zakupienie specjalnej ziemi ogrodowej i kwiatowej, a następnie ich połączenie. Takie podłoże będzie idealne pod zasiew.

Należy pamiętać, że lubczyk jest rośliną, która nie wymaga wiele, lecz jest kilka elementów, o których warto wiedzieć. Roślina nie lubi gleb gliniastych i wapiennych, więc musi mieć dobrą przepustowość wody. Jest to absolutny niezbędnik do udanej uprawy. Kolejna wskazówka dotyczy czasu zasiewu.  Najlepiej będzie zasiać lubczyk w okresie jesiennym, czyli od końca października do połowy listopada.

Wiosna również będzie dobrą porą pod zasiew. Lubczyk jest silną rośliną odporną na szkodniki, owady i choroby, lecz w pierwszych miesiącach po zasiewie należy szczególnie o nią dbać, gdyż jest delikatna i może łatwo ulec uszkodzeniu. Decydując się na zasiew w ogrodzie, należy przykryć roślinę folią ogrodniczą lub otuliną, aby nie zmarzła w nocy. Na dzień powinno się ściągać zabezpieczenie. Proces należy utrzymywać do kwietnia.

Lubczyk jest rośliną światłolubną, lecz nawet najbardziej harde rośliny nie powinny zostać nagrzane upalnym słońcem. Najbardziej bezpieczne światło dla lubczyku będzie światło poranne oraz pośrednie. Przy tym należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu.

Lubczyk i jego właściwości znane naszym babciom

Lecznicze właściwości lubczyku były wykorzystywane przez naszych przodków. Oni jak nikt inny znali się na ziołolecznictwie. Lubczyk jest rośliną chętnie sadzoną w ogródkach i donicach. Nie tylko pomaga na wiele schorzeń, lecz również posiada wyjątkowy aromat nadający potrawom szczególnego smaku.

Uprawa tej rośliny nie jest pracochłonna i nie wymaga wiele wysiłku. Na początku jej smak jest słodkawy, później gorzknieje. To dlatego warto zbierać do świeżego i dodawać od prazu do potraw, czy przerabiać. Smak i aromat rośliny działają na osoby dotknięte wzdęciami.

Lubczyk działa pobudzająco na drogi moczowe i pomaga na bolesne stany zapalne , a także stany zapalne stawów. Ta roślina jest bardzo pożyteczna i sprawdza się również na inne schorzenia organizmu. Osoby na diecie mogą spokojnie korzystać z dobrodziejstw lubczyku, gdyż sprzyja produkcji enzymów i przyspiesza metabolizm ciała. Dodatkowo pomaga w przeroście prostaty i odpręża umysł.

Poprawia pracę płuc i łagodzi alergie

Spożywanie lubczyku redukuje śluz w płucach, łagodzi podrażnione płuca i wspomaga ogólną ich kondycję. Dzięki tej roślinie osoby chcące poprawić swój stan płuc i pozbyć się nikotyny z organizmu mogą to zrobić w łatwy i przyjemny sposób. Dodatkowym dobrem wynikającym z jedzenia lubczyku jest łagodzenie alergii.

Efekty, które przynosi spożywanie lubczyku:

  • łagodzenie alergii
  • wspomaganie trawienia
  • przyspieszenie metabolizmu
  • eliminacja wzdęć
  • poprawa kondycji płuc
  • działanie moczopędne
  • działa kojąco na zapalenie stawów i dróg moczowych
  • usuwa nadmiar wody z organizmu

Wykorzystuj całą roślinę

Lubczyk nadaje się do zup, sosów i jako dodatek do sałatek. Oprócz tego można przechowywać go w dowolnej formie (suszony, świeży, mielony). Nadaje potrawom specyficzny zapach podobny do selera.

Chcąc oczyścić organizm z alkoholu, czy nikotyny, a także złagodzić zapalenie dróg moczowych, zaleca się zalanie posiekanych liści wrzątkiem i parzenie około 10 minut pod przykryciem.

error: Treść zabezpieczona !!