Steki mielone z piekarnika z przepisu teściowej. Zrobisz je w kilka chwil. Cała rodzinka się zajada.
Znudziły Ci się tradycyjne mielone? Szukasz prostego, lecz kreatywnego przepisu na coś oryginalnego?
Świetnie się składa! Kiedy spróbujesz tych przepysznych i niezwykłe steki z piekarnika, z pewnością poczęstujesz nimi całą swoją rodzinę!
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 300 g ugotowanych na półtwardo ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 50 g majonezu
- 150 g startego żółtego sera
- przyprawy: sól, pieprz
Czas na przygotowanie!
Ostudzone ziemniaki zatrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj łyżkę majonezu, dopraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej olej na patelni. Posiekaj drobno cebulę, a następnie przyrumień na złoty kolor na tłuszczu.
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę ugotowane jajka, dodaj do nich resztę majonezu. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, możesz dodatkowo posmarować ją odrobiną masła. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z mięsa mielonego uformuj okrągłe, równe plasterki, grube na około 1 cm. Umieść je na przygotowanej blaszce, pozostawiając między nimi odstęp.
Na wierzchu przygotowanych steków układaj warstwy w kolejności: najpierw usmażoną cebulę, następnie jajko z majonezem, ziemniaki. Górę ziemniaków możesz jeszcze dodatkowo posmarować majonezem.
Każdy plasterek posyp przygotowanym startym serem. Umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz przez około 30 minut w dobrze nagrzanym piekarniku, aż ser się porządnie roztopi.