Możesz przygotować obiad w mniej niż 20 minut. Wszystko, co musisz zrobić, to przygotować składniki i upiec je.

Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i serem

Wszyscy chcemy mieć możliwość przyrządzania szybkich i smacznych posiłków, które są łatwe do przygotowania. W wielu przypadkach przygotowanie wspaniałego obiadu wymaga wiele wysiłku i może trwać godzinami.

Ten przepis to szybki i łatwy obiad, który można przygotować w mniej niż 20 minut. Do tego przepisu można użyć dowolnego rodzaju mięsa, w tym drobiu, wieprzowiny lub wołowiny. Danie jest łatwe do przygotowania, a rezultaty są niesamowite.

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki

  • 800 g ziemniaków,
  • 700 g mięsa wieprzowego,
  • Przyprawy, które warto wypróbować: Sól, pieprz czarny i odrobina oleju słonecznikowego.
  • 1 cała cebula
  • 100 g twardego sera żółtego
  • Dwie łyżki majonezu
  • Jedna łyżka musztardy
  • Dwie łyżki stołowe jogurtu greckiego

Jak przygotować:

Mięso pokroić w cienkie paski, następnie przykryć folią klingową i ubić tłuczkiem. Plastry mięsa należy posmarować olejem, a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce do osobnej miski. Odsączyć wodę i posolić starte ziemniaki.

Następnie przygotuj naczynie do pieczenia. Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Rozłóż na nim równomiernie starte ziemniaki. Następnie przekroić cebulę na pół i lekko ją zeszklić. Na koniec ułożyć warstwę ziemniaków na wierzchu.

Po zakończeniu tego etapu dodaj kolejną warstwę kawałków mięsa. Podczas gdy mięso się gotuje, przygotuj sos.

Wymieszaj musztardę, majonez i biały jogurt. W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić sos warstwami.

Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, a następnie przykryć folią i papierem pergaminowym. Następnie zdejmij folię i papier pergaminowy i piecz zapiekankę jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze. Danie jest teraz gotowe do podania.

error: Treść zabezpieczona !!