Ich połączenie to nie tylko charakterystyczny, bogaty smak, ale również i wielkie możliwości, jakie wykorzystać można w walce z chorobami.

Już w starożytności zdawano sobie sprawę z leczniczego zastosowania niektórych warzyw.

Obfitość cennych składników skłaniała ówczesnych medyków do przygotowywania z nich lekarstw, mających niwelować najróżniejsze dolegliwości. Chociaż od tamtego czasu minęło wiele lat, na całym świecie wciąż wykorzystuje się ich prozdrowotne właściwości. 

Dwa składniki, które pomogą Ci oczyścić płuca

Chociaż ceni się jego walory smakowe, ze względu na swoje niezwykłe właściwości przeciwbólowe i antywirusowe, imbir znalazł szerokie zastosowanie także poza kuchnią. Wykazuje działanie odkażające, rozgrzewające, pobudza krążenie i prawidłowe trawienie. Z jego możliwości leczniczych zdają sobie sprawę nawet greccy mnisi, którzy od wieków wykorzystują go do przygotowywania lekarstw, mających łagodzić problemy z oddychaniem. 

Popularna w Polsce marchew to natomiast bogate źródło witamin z grupy A, B i C, a także wapnia, fosforu, potasu, czy żelaza. Wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne, a odpowiednio przygotowana może stanowić skuteczny środek w walce z kaszlem i innymi dolegliwościami dróg oddechowych. 

Połączenie tych składników, pomoże ci pokonać grypę, zapalenie oskrzeli, a nawet osłabić dolegliwości związane z astmą czy śluzem zalegającym w płucach. Zobacz, jak przygotować to domowe lekarstwo na dwa sposoby! 

Syrop łagodzący kaszel

Do przygotowania naturalnego syropu wystarczą zaledwie cztery składniki – marchew, korzeń imbiru, naturalny miód oraz sok z cytryny. Pięć dużych marchwi należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie ugotować i zostawić do wystygnięcia. Miękkie i ostudzone warzywo rozgnieść widelcem.

Wycisnąć sok z cytryny oraz korzenia imbiru (będzie potrzebne około 3 cm). Wszystkie składniki połączyć, dodając również od 4 do 5 łyżek miodu i mieszać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany syrop można spożywać do pięciu razy dziennie, po jednej łyżce.

Należy przechowywać go w lodówce – najlepiej w szklanym i szczelnie zamkniętym pojemniku.  Poza walką z grypą i przeziębieniem, tak przygotowany syrop może łagodzić stany zapalne stawów, zniwelować ból, a także pomóc w walce ze stresem lub niepokojem. 

Sok imbirowo-marchwiowy na trudności z oddychaniem 

Sok jest przygotowywany w równych proporcjach – potrzebujesz 100 gramów imbiru oraz 100 g marchewki. Oba składniki należy obrać i pociąć na mniejsze kawałki, a następnie za pomocą sokowirówki wycisnąć z nich sok. Do napoju możesz dodać również odrobinę miodu.

Nie należy rozcieńczać go wodą. Lek można spożywać dwa razy dziennie, najlepiej przygotowując go za każdym razem na świeżo, a cała kuracja nie powinna trwać dłużej niż 20 dni. Po tym czasie należy odczekać minimum tydzień, przed powrotem do codziennego spożywania napoju. 

error: Treść zabezpieczona !!