Ciasteczka miodowe – świąteczny przysmak – znikają pierwszego dnia po zrobieniu.

Często zmieniamy lub modyfikujemy słodycze na naszych świątecznych stołach, gdy zbliża się okres świąteczny.

Oto jak zrobić pyszne ciastka miodowe, z polewą i nadzieniem. Przydadzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Doskonale nadają się do codziennej herbaty i kawy. Zachowują świeżość przez dość długi czas, ale są tak pyszne i łatwe do zjedzenia, że zapomnisz o nich.

Ciasteczka miodowe – składniki

Do przygotowania ciasteczek potrzebne są następujące składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 20 dkg cukru
  • Margaryna 10 dkg
  • 45 dkg mąki
  • 2 łyżki miodu

Nadzienie:

  • 2 łyżki mąki gruboziarnistej
  • 4 szklanki mleka
  • 20 dkg masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Cukier puder do smaku

Przygotuj polewę z gorzkiej czekolady i tłuszczu.

Jak zrobić ciastka miodowe?

Najpierw przygotuj ciasto. W małym rondelku połącz wszystkie składniki, oprócz mąki. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie powinien się przypalać. Wymieszaj masę z mąką.

Następnie zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość od 2 do 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka o średnicy około 3 cm. Kółka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kółka w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 7 minut.

Następnie przygotuj nadzienie. Połącz grubą mąkę z mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotuj wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Po ugotowaniu poczekaj, aż masa ostygnie. Dodaj cukier do masła i ubij śmietanę. Powoli dodawaj ostudzoną masę do ubitego masła. Wymieszaj masę, aż będzie gładka.

Gładką masę wyłożyć na upieczone krążki ciasta. Zanurz kółka w masie, a następnie zanurz je w polewie. Aby przygotować polewę, rozpuść czekoladę bez dużej ilości tłuszczu. Udekorować ciastka, używając drobno posiekanych orzechów.

error: Treść zabezpieczona !!