Ciasteczka miodowe – świąteczny przysmak – znikają pierwszego dnia po zrobieniu.
Często zmieniamy lub modyfikujemy słodycze na naszych świątecznych stołach, gdy zbliża się okres świąteczny.
Oto jak zrobić pyszne ciastka miodowe, z polewą i nadzieniem. Przydadzą się nie tylko na Boże Narodzenie. Doskonale nadają się do codziennej herbaty i kawy. Zachowują świeżość przez dość długi czas, ale są tak pyszne i łatwe do zjedzenia, że zapomnisz o nich.
Ciasteczka miodowe – składniki
Do przygotowania ciasteczek potrzebne są następujące składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 20 dkg cukru
- Margaryna 10 dkg
- 45 dkg mąki
- 2 łyżki miodu
Nadzienie:
- 2 łyżki mąki gruboziarnistej
- 4 szklanki mleka
- 20 dkg masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- Cukier puder do smaku
Przygotuj polewę z gorzkiej czekolady i tłuszczu.
Jak zrobić ciastka miodowe?
Najpierw przygotuj ciasto. W małym rondelku połącz wszystkie składniki, oprócz mąki. Mieszaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie powinien się przypalać. Wymieszaj masę z mąką.
Następnie zagnieść ciasto i odstawić na 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość od 2 do 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka o średnicy około 3 cm. Kółka należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec kółka w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 7 minut.
Następnie przygotuj nadzienie. Połącz grubą mąkę z mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotuj wszystkie składniki, aby uzyskać gładką masę. Po ugotowaniu poczekaj, aż masa ostygnie. Dodaj cukier do masła i ubij śmietanę. Powoli dodawaj ostudzoną masę do ubitego masła. Wymieszaj masę, aż będzie gładka.