Jest to prosta metoda na zrobienie mleka skondensowanego w domu. Ten przepis jest przetestowany.

Do zalania mleka potrzebny będzie nam duży rondel. Powoli, stopniowo i jednostajnie dodajemy cukier do mleka. Dokładnie wymieszać na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. W zależności od tego, ile tłuszczu jest w mleku, gotować mieszaninę przez 1,5 do 2,5 godziny.

Mleko zgęstnieje szybciej, jeśli jest bardziej tłuste. Należy regularnie mieszać mleko, aby nie dopuścić do jego przypalenia. Możesz również dodać masło, aby poprawić konsystencję niskotłuszczowego mleka.

Po upływie wskazanego czasu i uzyskaniu zadowalającej konsystencji, przelej mleko do czystych słoików. Po ostygnięciu mleka, zakręć pokrywki na słoikach i umieść je w chłodnym, suchym miejscu.

Teraz można już przygotować domowe mleko skondensowane. Należy pamiętać, że mimo iż mleko skondensowane jest pyszne, to nadal zawiera kalorie. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!