Patenty na przygotowywanie potraw w twojej kuchni, które powinieneś znać

Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego dania najlepszych szefów kuchni przyciągają każdego dnia tak wielu klientów? Przepis jest bardzo prosty – mają oni swoje sztuczki kulinarne, dzięki którym przygotowane potrawy stają się jeszcze bardziej smaczniejsze!

A więc, co warto zrobić, by naleśniki rozpływały się w ustach, mięso było chrupiące, a zupa była kremowa i przede wszystkim dobrze doprawiona? Poznaj 12 patentów, dzięki którym wszyscy zachwycą się twoim kunsztem kulinarnym.

1. Co zrobić, by zupa krem była jeszcze lepsza?

Na samym początku gotowania warto w pierwszej kolejności podsmażyć ulubione warzywa na patelni, z dodatkiem tłuszczu. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się oliwa z oliwek. Kiedy warzywa się trochę podrumienią, zalej je odrobiną wody, a jeszcze lepiej będzie, jeśli dodasz do nich bulion, czyli nic innego jak kostkę rosołową, rozpuszczoną w gorącej wodzie.

Dzięki temu prostemu trikowi, cukier w warzywach ulegnie karmelizacji, a to w efekcie przyczyni się do poprawienia smaku całej potrawy. Wykorzystaj tę sztuczkę również podczas przyrządzania gulaszu z warzywami.

2. Sposób na najlepsze jajka sadzone

Jajko koniecznie usmaż na odrobinie masła, a dokładniej połowie łyżki, pamiętając by nie doprowadzić do skwierczenia tłuszczu. Jajko smaż następnie przez dokładnie 4 minuty, a na koniec przypraw je szczyptą soli.

3. Mięso bardziej soczystsze

Aby nie przesuszyć mięsa, warto umieścić je w specjalnej solance. Przygotuj 3 szklanki wody i wsyp do niej 1/4 szklanki soli oraz 1/4 szklanki cukru. Ostaw wszystko, umieszczając kilogram mięsa razem z wodą na godzinę w lodówce.

4. Przepis na naleśniki

Do ciasta wystarczy dodać 2 łyżki śmietany, by zrobiło się bardziej puszystsze.

5. Patent na najlepszy chleb prosto z pieca

Podczas pieczenia pieczywa, należy do piekarnika włożyć miskę z wodą, dzięki czemu nasz wypiek w efekcie będzie miał chrupiącą skórkę i będzie wspaniale wypieczony.

6. Kiedy czosnek ma zbyt intensywny smak

Wystarczy do potrawy z udziałem czosnku dodać nieco soku, który skutecznie załagodzi ostry czosnek.

7. Jak sprawić, by ciasto było jeszcze lepsze?

Wystarczy zadbać o to, by masło podczas przygotowania wypieku miało temperaturę pokojową.

8. Wykorzystanie cukru

Cukier możesz potraktować jak sól i dodać go do różnych potraw. Uzyskasz tym samym jeszcze lepszy smak każdej potrawy.

9. Przepis na rybę idealną

Wystarczy przed zapakowaniem jej do piekarnika, posmarować ją odrobiną majonezu, przyprawić ją szczyptą soli oraz skropić sokiem z cytryny.

10. Recepta na najlepszy stek

Wystarczy stek, przed usmażeniem wyciągnąć na 1 lub 2 godziny z lodówki.

11. Ziemniaczane puree na inny sposób

Dodaj do prosto ugotowanych ziemniaków odrobinę masła i mleka. Wystarczy tylko na koniec je wytłuc.

12. Jak sprawić, by przyprawy miały intensywniejszy smak?

Wrzuć je na patelnię i podpiecz je chwilę na średnim ogniu.

Wszystkie patenty kulinarne na pewno przydadzą ci się nie raz nie dwa podczas każdego gotowania, pieczenia czy smażenia. Wypróbuj koniecznie powyższe pomysły i ciesz się przede wszystkim idealnym smakiem naleśników, mięsa, albo ziemniaczanego puree.

error: Treść zabezpieczona !!