Pyszne kotlety z piekarnika, które szybko znikają z talerza. Dowiedz się, jak proste jest ich przygotowanie.

Pieczenie kotletów w piekarniku ma wiele zalet. W piekarniku można upiec więcej kotletów, co pozwala zaoszczędzić czas. Kucharze uważają, że stanie przed patelnią jest męczące, więc coraz częściej decydują się na korzystanie z piekarnika.

Na tym jednak nie koniec korzyści. Pieczenie potraw jest zdrowsze i wymaga mniej tłuszczu do ich przygotowania. Są one także zdrowsze i łatwiejsze do strawienia. Pieczenie na papierze ułatwia sprzątanie. Dowiedz się, jak najlepiej piec kotlety. Proces jest prosty. Wszystko, czego potrzebujesz, to piekarnik, kilka składników i wspaniały rezultat. Ten przepis zadowoli zarówno Ciebie, jak i Twoich gości.

Kotlety w przedszkolu

Do miski wlej 100 mililitrów mleka. Następnie namocz w mleku kilka kromek chleba. Dla podkreślenia smaku dodaj zioła, np. tymianek, i drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj jeden ziemniak starty na tarce o grubych oczkach.

Następnie dodaj 500 g mięsa mielonego i jedno jajko. Posolić i popieprzyć do smaku. Połącz składniki, mieszając je przez chwilę rękami, aby je wymieszać. Uformuj placek według własnego uznania, a następnie obtocz go w bułce tartej. Umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym lub wysmarowanej tłuszczem. Ostatnim krokiem jest ich upieczenie.

Jak najlepiej upiec kotlety schabowe?

Pieczenie w piekarniku

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Gdy piekarnik będzie już gorący, wstawić na niego blachę z kotletami na pięć minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec kotlety przez 30 minut. Sprawdzać je co kilka minut.

Pieczenie w mikrofalówce

To danie można również przygotować w mikrofalówce. Otrzymasz delikatne i smaczne kotlety. Przez ok. 7 minut podgrzej mikrofalówkę do mocy 800 W. 7 minut.

Pieczenie w urządzeniu Thermomix

Te kotlety można również przyrządzić w urządzeniu Thermomix. Piec przez 15 minut z każdej strony, włączając tryb „pieczenia”.

Czym można zastąpić te składniki?

Jeśli nie masz w domu chleba, możesz zastąpić go bułką tartą, chrupkim chlebem lub grzankami. Możesz też użyć kaszy manny lub mąki, jeśli nie masz bułki tartej. Do kotletów można dodać olej roślinny lub podczas pieczenia skropić blachę 100 ml wody.

Ile kotletów można zrobić z jednego kilograma mięsa mielonego?

Z podanego przepisu wychodzi 12 średniej wielkości kotletów. Jeden z nich waży 70 g. Z jednego kilograma mięsa można zrobić 24 kotlety.

Kotlety można formować na dwa sposoby

  • Użyj łyżki, aby nałożyć trochę masy. Rękami uformuj kulkę i umieść ją w jednej z dłoni. Użyj drugiej ręki, aby delikatnie spłaszczyć kotlet.
  • Zmocz dłonie wodą. Umieść niewielką ilość mieszanki w misce. Lekko zwilżonymi dłońmi obróć mięso w kulkę. Możesz ją trochę spłaszczyć i gotowe!

Pieczone kotlety

Kotlety zazwyczaj podaje się z pomidorami, ogórkami kiszonymi i kaszą gryczaną. Najlepszym sposobem na wykończenie dania jest tłuczone ziemniaki i świeże warzywa.

Aby wzbogacić smak tego dania, można użyć prostego sosu czosnkowego. W misce wymieszać śmietanę, rozgnieciony czosnek i zioła. Posól i popieprz według własnego uznania. Ten sos podkreśli smak Twoich kotletów.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!