Pierożki leniwe z tego przepisu wychodzą zawsze najlepiej. Przepis z notatnika mojej babci

Specjał każdej babci, czyli tradycyjne pierogi leniwe

Kto z nas nie zajadał się w dzieciństwie tzw. leniwymi przygotowanymi przez ukochaną babcię lub mamę? Pierogi leniwe (czasem określani kluskami), bo tak brzmi ich pełna i właściwa nazwa, zajmują stałe miejsce w sercach (i żołądkach) Polaków i od pokoleń są jednym z niezastąpionych pomysłów na szybki i smaczny obiad.

SKŁADNIKI

Aby przygotować danie będzie potrzebować:

  • 250 gram twarogu,
  • 50 gram maki,
  • 2 żółtka z jajek,
  • 1 łyżeczkę masła,
  • odrobinę soli oraz tyle samo bułki tartej.

PRZYGOTOWANIE:

W odpowiednio dużej misce połącz twaróg, mąkę, żółtka oraz masło. Dopraw to wszystko solą, a następnie lekko wyrób ciasto rękoma. Kolejnym krokiem jest przełożenie ciasta na stolnicę, którą uprzednio trzeba posypać delikatnie mąka.

Na stolnicy nadajemy ciastu owalny kształt – finalnie musimy mu nadać formę długiego, całkiem grubego sznurka. Wyrobiony „sznurek” trzeba teraz starannie pokroić nożem. Dzielimy ciasto ostrzem na małe kawałki (uwaga: tniemy po skosie).

Gotowe pierogi leniwe musimy teraz tylko odpowiednio ugotować. Gotujemy dużym garnku, wypełnionym osoloną wodą. Po doprowadzeniu cieczy do temperatury wrzenia, wrzucamy po kolei pierożki. Gdy te po jakimś czasie wypłyną, to znak, że są już gotowe.

Wyciągamy je za pomocą cedzaka na przygotowany wcześniej talerz. Osobiście polecam podanie ich z podgrzaną na patelni z masłem bułką tartą.

error: Treść zabezpieczona !!