Placki ziemniaczane – Puszyste, sycÄ…ce i pyszne. Można je podawać same lub z dowolnymi dodatkami. Przepis.
Placki ziemniaczane – szybki i pyszny przepis!
To szybki i łatwy sposób na doskonałe danie dodatkowe do obiadu, kolacji lub obu dań!
Składniki:
- 550g mÄ…ki
- 400ml jogurtu naturalnego lub kefiru
- 500 g gotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- Masło (jako dodatek).
Sposób przygotowania:
Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki ręcznie, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju na złoty kolor.
Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Do masy ziemniaczanej dodać gorące mleko, cebulę i mieszankę jogurtową. Wymieszać wszystkie składniki, aby powstało ciasto. Podziel ciasto na równe kulki i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.