Proces przygotowania rozpoczynamy od wyboru bananów. Dojrzałe owoce nadadzą słodyczy naszym naleśnikom. Obrane banany kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli i świeże jajka.
Do bananów i jajek wlewamy mleko i dosypujemy suche drożdże. Składniki blendujemy do momentu uzyskania gładkiej masy.
Do tak przygotowanej masy dodajemy wodę i mąkę. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie trzepaczką, aż zniknie ostatnia grudka.
Miskę z ciastem nakrywamy folia spożywczą i pozostawiamy na pół godziny, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto urośnie należy je ostrożnie wymieszać, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Ciasto odmierzamy chochelką i wylewamy, na uprzednio ogrzaną i natłuszczoną olejem roślinnym, patelnię.
Każdy naleśnik po odwróceniu smarujemy odrobiną oleju. Patelnię także smarujemy olejem przed wylaniem kolejnej porcji ciasta.