Placki ziemniaczane – Puszyste, sycące i pyszne. Można je podawać same lub z dowolnymi dodatkami. Przepis.

Placki ziemniaczane – szybki i pyszny przepis!

To szybki i łatwy sposób na doskonałe danie dodatkowe do obiadu, kolacji lub obu dań!

Składniki:

  • 550g mąki
  • 400ml jogurtu naturalnego lub kefiru
  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • Masło (jako dodatek).

Sposób przygotowania:

Dodaj mąkę, sodę oczyszczoną, sól i dobrze wymieszaj. Wymieszaj składniki ręcznie, aby powstało miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia na około pół godziny. Drobno posiekaj cebulę i usmaż na oleju na złoty kolor.

Ziemniaki rozgnieść tłuczkiem. Do masy ziemniaczanej dodać gorące mleko, cebulę i mieszankę jogurtową. Wymieszać wszystkie składniki, aby powstało ciasto. Podziel ciasto na równe kulki i rozwałkuj je na grubość ok. 1 cm.

Smażyć naleśniki na gorącej patelni przez 3 minuty z każdej strony. Najlepiej smakują, gdy są gorące i maślane. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!