Smaczne rogaliki, które przygotujesz w zaciszu domowym z prostego przepisu. Ciasto w przygotowaniu nie jest czasochłonne, a efekt jest przepyszny.

Pomysł na szybkie, łatwe i przepyszne rogaliki. Od kiedy wypróbowałam ten przepis w domu, nie muszę już kupować wypieków sklepie. To najprostsze do przygotowania bułeczki, których wykonanie zajmie kilka minut!

Domowe, aromatyczne rogaliki przypadną do gustu wszystkim członkom rodziny. Z dodatkiem ulubionych dżemów oraz owoców mogą stanowić pożywne śniadanie lub być lekkim, apetycznym deserem. Wymieszanie produktów na ciasto zajmuje zaledwie 5 minut, a efekt końcowy zachwyca każdego fana własnych wypieków. Te smakowite bułeczki można piec codziennie! 

Potrzebne składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła (może być również smalec),
  • 200ml wody,
  • 1 łyżka cukru,
  • 21g drożdży,
  • 2 łyżeczki soli.

Przygotowanie rogalików:

Do miski wlej odrobinę wody, a następnie dodaj łyżkę cukru i 21g drożdży. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ciepłego miejsca, aż zaczyn wyrośnie.

Gdy drożdże będą rosnąć, przygotuj kolejną miskę. Wsyp do niej 500g mąki, 2 łyżeczki soli i dodaj pozostałą część wody. Na samym końcu wlej przygotowany wcześniej zaczyn.

Mieszaj wszystkie składniki razem, aż do momentu, gdy masa będzie jednolita. Nie powinno to zająć więcej niż 5 minut. Następnie pozostaw ciasto pod wilgotną szmatką na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części i wyrób każdą z nich własnoręcznie. Odstaw przygotowane kawałki na kolejne 5 minut, a po tym czasie rozwałkuj je na trójkąty. Możesz pomóc sobie nożykiem i wykroić ten kształt w cieście. Następnie zwiń wszystkie rogaliki, zaczynając od podstawy trójkąta.

Wykonane rogale przenieś na papier do pieczenia i przykryj je folią na 40 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 250°C.

Po 40 minutach zdejmij z bułeczek folię, a na dno piekarnika ustaw żaroodporne naczynie z wodą. Rogaliki umieść na blaszce, wstaw na środkową półkę i od razu zamknij drzwiczki piekarnika. Piecz je przez około 10 minut, aż do momentu zarumienienia na złotawy kolor.

Po wyjęciu rogalików skrop je wodą i pozostaw do wystygnięcia. Tak wykonane domowe bułeczki są gotowe do zjedzenia. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!