
Na klopsiki:
Na sos:
Do dekoracji:
Najpierw przygotowuj ryż. Podsmaż go krótko na patelni z dodatkiem oleju, zalej wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż cała woda wyparuje.

Kapustę drobno posiekaj, zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na chwilę.

Mięso wymieszaj z drobno posiekaną cebulą.

Z kapusty odciśnij wodę i dodaj do mielonego mięsa.

Dodaj też 1 jajko, 1 łyżeczkę soli, przyprawy do smaku i ugotowany ryż.

Uformuj z masy kotlety.

Obtocz je w bułce tartej i ułóż na wysmarowanej olejem blaszce. Piecz przez 20 minut w 190°C.

Zetrzyj marchewki, drobno posiekaj cebulę. Cebulę podsmaż na patelni z olejem przez 1-2 minuty.

Dodaj marchewki i gotuj przez 5 minut, dodaj 2 ząbki czosnku, 200 g kwaśnej śmietany i 500 ml wody.

Doprowadź do wrzenia, krótko gotuj, a następnie duś pod przykryciem.

Polej sosem klopsiki i piecz przez kolejne 20 minut.