Z tego przepisu można przygotować pyszne domowe ciasto. Niesamowity smak czekolady i bogaty krem zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciół.

Od dawna szukałam sernika domowego, który byłby wyjątkowy, i w końcu go znalazłam.

Ten przepis to świetny sposób na zrobienie pysznego ciasta, które wygląda i smakuje dokładnie tak, jak ciasto z piekarni. Można go również zrobić we własnym domu. Będzie uwielbiane przez Twoją rodzinę i przyjaciół. Jest to wspaniały deser, który łączy w sobie czekoladę i orzeźwiający krem.

Ten tort można zrobić tylko wtedy, gdy się go ma:

Ciasto

  • 170 g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 80g kwaśnej śmietany
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 120g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Krem:

  • 100g kwaśnej śmietany
  • 400g twarogu
  • 250g mleka skondensowanego
  • 50g kakao

Polewa:

  • 60g masła
  • 100g ciemnej czekolady
  • 40g mleka

Syrop:

  • 100g wody
  • 50g cukru
  • Brandy / 20 g koniaku

Jak przygotować to ciasto?

Upewnij się, że masz już przygotowaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia.

W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier, olej i śmietanę.

Następnie połącz masę jajeczną z suchą mieszanką. Ubijać do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę pergaminem do pieczenia i wlej do niej ciasto.

Piecz ciasto przez 12-15 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, używając drewnianego patyczka na końcu.

Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu odwróć ciasto na drugą stronę i zdejmij papier do pieczenia. Za pomocą noża wyrównaj boki tortu, a następnie pokrój go na cztery równe części.

Każdą część możesz posmarować syropem w następujący sposób: Zagotuj 50 g cukru w 100 ml wody.

Rozprowadź 1/3 kremu na wierzchu ciasta.

Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta i delikatnie docisnąć, aby rozprowadzić jeszcze 1/3 kremu. Kontynuuj tę czynność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zakończeniu pracy włóż ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy. Doprowadź do wrzenia masło i mleko. Wmieszaj posiekany baton i kontynuuj mieszanie, aż się rozpuści.

Rozprowadź ją równomiernie na deserze i pozostaw do zastygnięcia. Pokrój w plastry i podawaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!