Z tego przepisu można przygotować pyszne domowe ciasto. Niesamowity smak czekolady i bogaty krem zachwycą Twoją rodzinę i przyjaciół.
Od dawna szukałam sernika domowego, który byłby wyjątkowy, i w końcu go znalazłam.
Ten przepis to świetny sposób na zrobienie pysznego ciasta, które wygląda i smakuje dokładnie tak, jak ciasto z piekarni. Można go również zrobić we własnym domu. Będzie uwielbiane przez Twoją rodzinę i przyjaciół. Jest to wspaniały deser, który łączy w sobie czekoladę i orzeźwiający krem.
Ten tort można zrobić tylko wtedy, gdy się go ma:
Ciasto
- 170 g mąki pszennej
- 50g kakao
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 80g kwaśnej śmietany
- 100ml oleju słonecznikowego
- 120g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Krem:
- 100g kwaśnej śmietany
- 400g twarogu
- 250g mleka skondensowanego
- 50g kakao
Polewa:
- 60g masła
- 100g ciemnej czekolady
- 40g mleka
Syrop:
- 100g wody
- 50g cukru
- Brandy / 20 g koniaku
Jak przygotować to ciasto?
Upewnij się, że masz już przygotowaną mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
W osobnej misce wymieszaj jajka, cukier, olej i śmietanę.
Następnie połącz masę jajeczną z suchą mieszanką. Ubijać do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę pergaminem do pieczenia i wlej do niej ciasto.
Piecz ciasto przez 12-15 minut w piekarniku w temperaturze 200°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, używając drewnianego patyczka na końcu.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Po ostygnięciu odwróć ciasto na drugą stronę i zdejmij papier do pieczenia. Za pomocą noża wyrównaj boki tortu, a następnie pokrój go na cztery równe części.
Każdą część możesz posmarować syropem w następujący sposób: Zagotuj 50 g cukru w 100 ml wody.
Rozprowadź 1/3 kremu na wierzchu ciasta.
Na wierzchu położyć drugi kawałek ciasta i delikatnie docisnąć, aby rozprowadzić jeszcze 1/3 kremu. Kontynuuj tę czynność, aż do wykorzystania wszystkich składników. Po zakończeniu pracy włóż ciasto do lodówki na czas przygotowania polewy. Doprowadź do wrzenia masło i mleko. Wmieszaj posiekany baton i kontynuuj mieszanie, aż się rozpuści.