Polewa „Czekoladowe lustro” – Twoje wypieki nabiorą super wyglądu. Przepis wart zapisania.

Jeśli lubisz piec ciasta i stawiasz na niebanalny wygląd swoich wypieków, koniecznie wypróbuj ten przepis na robiącą wrażenie, lustrzaną polewę do ciasta.

Sukces towarzyski i zachwyt gości jest pewny!

Składniki:

  • Cukier – 170 g
  • Miód – 160 g
  • Czekolada mleczna – 170 g
  • Woda – 100 ml
  • Żelatyna – 1,5 łyżki stołowej
  • Mleko skondensowane – 200 g

Sposób przygotowania:

Przygotowanie przepisu najlepiej zacząć od rozpuszczenia żelatyny. Należy wsypać żelatynę do małej miseczki i zalać ją 40 ml wody  i dobrze wymieszać. Odstawić na około 20 minut.

Następnie pozostałą część wody należy wlać do garnuszka, dodać cukier i miód i dokładnie wymieszać powstałą mieszankę.

Następnie należy zagotować mieszaninę wody, cukru i miodu, ale nie dłużej niż dwie minuty. Po tym czasie należy zdjąć garnuszek z palnika i dodać do środka rozpuszczoną żelatynę i mleko skondensowane. Następnie przyszedł czas na czekoladę.

Trzeba połamać ją na małe kosteczki i wrzucić do garnka z pozostałymi składnikami i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Powstałą polewę należy przelać przez sitko. Teraz przyszedł czas na polewanie naszego ciasta.

Wypiek umieszczamy na kratce, a pod nią miskę do której spłynie nadmiar naszej polewy.

Ciasto należy polewać energicznie, wylewając zawartość garnuszka ruchem okrężnym, zaczynając od środka i kierując się do krawędzi ciasta. Polane ciasto należy odstawić, by polewa trochę stężała.

Nasze lustrzane ciasto już gotowe! Jest tak efektowne, że aż szkoda je kroić! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!