Muszę podzielić się tym wspaniałym przepisem na deser „Jabłkowy taniec” bez pieczenia.

Fantastyczny przepis na deser „Jabłkowy taniec”, niewymagający pieczenia, który pokocha cała rodzina. Jest doskonały nawet bez dodatku polewy, wybierz swoją ulubioną wersję tego nieprzyzwoicie pysznego ciasta.

Potrzebujesz:

  • 1 masa:
  • 500 gram startych jabłek (ok. 6 szt.)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • około 100 mililitrów wody
  • 1 opakowania puddingu waniliowego na zimno
  • 2 masa:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • Cukier do smaku
  • Herbatniki lub biszkopty

Dodatkowo :

  • 350 ml śmietany 30%

Lukier:

  • 150 ml śmietanki 30% + 150 g czekolady

Przygotowanie:

Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Krótko podduś na patelni, aż zaczną się gotować.

Wymieszaj pudding i cukier w wodzie i dodaj do  jabłek, mieszaj aż masa zacznie wrzeć. Rozłóż biszkopty na dnie wybranego naczynia do serwowania lub formy.

Rozłóż masę jabłkową na ciastkach, wygładź i ostudź. Ugotuj gęsty budyń z mleka, 1 opakowania budyniu waniliowego i cukru. Ostudź, dodaj miękkie masło i dobrze ubij. Ułóż masę budyniową na jabłkach, wyrównaj i rozprowadź na wierzchu ubitą śmietanę kremówkę (możesz dodać do niej cukier puder według uznania).

Na koniec rozpuść na małym ogniu połamaną czekoladę w śmietanie. Jeśli polewa jest zbyt rzadka, odstaw ją na chwilę w temperaturze pokojowej i polej nią wierzch ciasta. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!