Nawet sąsiadka zapuka po przepis. Wyśmienita szarlotka na mleku. Zapach roznosi się po całej kuchni.

Jesienna aura sprawia, że mamy więcej czasu, który spędzamy w domowym zaciszu. Także jesień to czas, kiedy w sadach dojrzewają jabłka.

Z tego względu postanowiłam dziś przedstawić Wam bardzo ciekawy przepis na delikatną szarlotkę, Mam nadzieję, że z niego skorzystacie nie jeden raz.

Składniki na ciasto:

  • 4 jabłka,
  • 4 jajka,
  • 100 ml oleju,
  • 350 ml mleka,
  • 350 g mąki,
  • 200 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli i garść bułki tartej do obsypania blachy.

Przygotowanie szarlotki:

W misce ubij jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy składniki będą dobrze połączone dodaj mleko wraz z olejem, po czym dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce połącz wszystkie suche składniki. Wszystkie składniki (z obu misek) połącz ze sobą, tworząc jednolitą masę. Następnie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

Naczynie, w którym będziesz piekła szarlotkę nasmaruj olejem, wysyp bułką tartą. Na dnie naczynia rozłóż połowę jabłek, wlej na nie wcześniej przygotowane ciasto.

Ułóż na wierzchu pozostałą ilość jabłek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, następnie wstaw ciasto i piecz około 40 minut. Jeśli będziesz chciała sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone sprawdź to metodą tzw., „suchego patyczka”.

Delikatną szarlotkę możesz podać na ciepło z dodatkiem lodów lub innych ulubionych zimnych deserów.

Możesz także oprószyć szarlotkę cukrem pudrem i w ten sposób delektować się z rodziną smakiem tego niesamowitego ciasta. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!