Wystarczy wymieszać, wlać do foremki i wstawić do piekarnika – to dwukolorowe jest obłędne. Zrobisz je w kilka chwil.

Szukasz przepisu na szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości? Dobrze trafiłeś!

Jest to dwukolorowe ciasto, którym z pewnością zaskoczysz nie jedną osobę, a przygotowanie zajmie Ci tylko kilka chwil.

Składniki:

  • Jajka – 3 szt.
  • cukier – 1 szklanka (ok. 250 g)
  • mleko – 1 szklanka (ok. 250 ml)
  • olej roślinny – 100 ml
  • mąka pszenna – 350g
  • proszek do pieczenia – 10g
  • wanilia (dla lepszego smaku)
  • kakao – 2 łyżki + 2 łyżki wody (ok. 15 ml)
  • masło
  • foremka o średnicy 26-28 cm

Przygotowanie:

Na początku wymieszaj jajka z cukrem, dodaj mleko, olej oraz sypkie składniki.

W celu uzyskania dwukolorowego wypieku podziel ciasto na pół i wlej do dwóch oddzielnych misek, do jednej połowy ciasta dodaj wymieszane kakao z wodą.

Ustaw piekarnik na 180 stopni, formę wysmaruj masłem i postaw na środku szklankę, a następnie obie masy ciasta wlej jednocześnie do środka.

Włóż ciasto do piekarnika i odczekaj 40 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!