Zapomnij o smażonych kotletach – każdy się zajadał i prosił o dokładkę: Kurczak w sosie czosnkowym.

Jeśli kurczak bynajmniej nie kojarzy Ci się z wykwintnym daniem, wypróbuj ten przepis!

Kotlety drobiowe w sosie śmietanowo-czosnkowym podbiją Twoje kubki smakowe i zachwycą Twoich gości! Ich przygotowanie jest bardzo proste!

Kotlety z kurczaka – czego potrzebujesz? 

Wśród potrzebnych składników znalazły się:

  • 2 duże piersi z kurczaka;
  • 1 pomidor;
  • 2 jajka;
  • 150 ml śmietany 30%;
  • 1 ząbek czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • zioła do przyprawienia: papryka, curry, oregano;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz.

Przygotowanie

Filety opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do naczynia żaroodpornego i obtocz w soli.

Do osobnej miski wbij jajka, wlej śmietanę, dodaj przyprawy i rozgnieciony czosnek. Wymieszaj wszystko trzepaczką.

Tak przygotowanym sosem polej kurczaka.

Zawartość naczynia skrop oliwą z oliwek, a na wierzchu połóż plastry pomidora. Kurczaka piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Zalecany czas to 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pokrój potrawę na kilka mniejszych kawałków i posyp posiekaną natką pietruszki.

Palce lizać!

error: Treść zabezpieczona !!