Eleganckie danie zamiast kotletów- kilka chwil i gotowe. Zaskoczę Cie tym przepisem

Ciastka waflowe to dla Ciebie tylko słodycze? Dzięki nam odkryjesz ich mięsne oblicze!

Jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ale lubisz zjeść smacznie i zdrowo – koniecznie musisz poznać nasz przepis na waflowe ciastka z wołowiną! Gdy raz ich zasmakujesz, zwykłe kotlety staną się dla Ciebie bardzo trywialne!

Piętnaście minut – tyle czasu potrzebujesz, aby olśnić swoją rodzinę bądź gości waflami z mięsem mielonym. Poniżej prezentujemy niezwykle popularny przepis na leniwe paszteciki z wołowiną!

Jak już wcześniej wspomnieliśmy – główną zaletą tego dania jest szybki czas jego przygotowania. Niemniej jednak to nie jedyny atut tego przepisu, który możesz modyfikować w nieskończoność wedle swoich kulinarnych preferencji.

Nasza mięsna propozycja to tylko jedna z wielu możliwości przygotowania waflowych ciastek. Ale mięsne nadzienie możesz zastąpić pieczarkami, serem, ryżem lub innymi warzywami. Wybór należy do Ciebie!

Składniki na ciastka waflowe z wołowiną:

  • sześć sztuk ciastek waflowych
  • pół kilograma mielonej wołowiny
  • trzy jajka
  • jedna średnia cebula
  • dwie stołowe łyżki oleju słonecznikowego
  • 50 mililitrów mleka
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Do zmielonego mięsa dodaj posiekaną cebulę, jajko, pieprz i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Sześć dużych wafli pokrój na sześć równych części. Na połowie wafli rozłóż podobną ilość mięsnej masy. Nadzienie przykryj drugim waflem, tworząc swoistą „kanapkę”.

Do małej miseczki wlej mleko. Dodaj do niego pozostałe trzy jajka i wymieszaj całość.

Waflowe kanapki zanurz w mleczno-jajecznej mieszance, a potem obsmaż je na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Czas smażenia uzależniony jest od grubości mięsnego nadzienia.

Gdy upewnisz się, że wszystko jest już dostatecznie obsmażone, placki są gotowe.

Podawaj je na ciepło. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!