Zdrowie wątroby i odporność na wyciągnięcie ręki: Podnies te główki z łąki do kubka i poznaj eliksir długowieczności.

Wykorzystanie mniszka lekarskiego nie ogranicza się do tworzenia dekoracyjnych wianków. Te intensywnie żółte rośliny mają niewycenione zalety dla naszego zdrowia, jak podaje medycyna tradycyjna. Powinniśmy zebrać te rośliny kiedy tylko zakwitną. Oto jak możemy zrobić syrop z mniszka, używając starożytnej metody.

Cechy zdrowotne mniszka lekarskiego

To co na pierwszy rzut oka wydaje się zwykłym kwiatem, to w rzeczywistości zioło z licznymi korzyściami dla zdrowia. Nie powinniśmy go ignorować. Zwiększa naszą odporność, zapobiega grypie, przeziębieniom i nawet nowotworom, wykazuje właściwości antyseptyczne i detoksykujące.

Pomaga w wydalaniu moczu, wspiera detoksykację, oczyszcza i poprawia funkcję nerek i układu moczowego. Wspomaga trawienie, przemianę materii, neutralizuje kwasowość organizmu, reguluje wypróżnienia, przyspiesza gojenie skóry, jest pomocny w leczeniu urazów i chorób skóry, dezynfekuje rany.

Wpływa na dotlenienie krwi, oczyszcza ją, pomaga zapobiegać i leczyć anemię, promuje tworzenie tkanki kostnej, absorpcję wapnia i witamin, zmniejsza intensywność migren, bóle brzucha, a także stawów i mięśni. Wsparcie i oczyszczanie wątroby, profilaktycznie chroni przed chorobami tego organu, stymuluje produkcję czerwonych krwinek.

Szczególnie cenne jest korzystne działanie mniszka na zdrowie wątroby. Te żółte kwiaty mogą stanowić niezastąpione wsparcie dla tego organu. Użycie dawnej receptury na domowy syrop z mniszka lekarskiego jest bezcenne w leczeniu i profilaktyce wielu dolegliwości. Mówi się, że w żółtych kwiatach mniszka ukryta jest energia słońca. Ci, którzy korzystają z syropu na bazie mniszka, mogą cieszyć się lepszym zdrowiem i długotrwałą witalnością.

Korzystanie z syropu z mniszka lekarskiego przynosi liczne zalety takie jak:

Utrzymanie zdrowia żołądka, detoksykacja krwi i jelit, podtrzymanie funkcji gruczołów, skuteczność w walce z dną moczanową i reumatyzmem, obniżenie ciśnienia krwi i rozcieńczanie gęstej krwi, działanie profilaktyczne i lecznicze na dolegliwości oskrzeli, łagodzenie kaszlu, pomoc w radzeniu sobie z objawami wiosennych alergii, zniwelowanie uczucia zmęczenia, wsparcie dla organizmu w stanach zapalnych wątroby i przyspieszenie regeneracji tego organu, rozpuszczanie kamieni żółciowych, pomoc w poprawie funkcji śledziony, złagodzenie obrzęków, dostarczanie energii organizmowi.

Chcąc stworzyć gotowany syrop, będziesz musiał mieć:

  • 1 kg cukru trzcinowego
  • 2 cytryny
  • 1,5 l wody
  • 230 kwiatów mniszka lekarskiego

Procedura wygląda następująco:

Zbierz kwiaty w pełnym rozkwicie w miejscach niezanieczyszczonych. Wysusz je na słońcu i zalej wodą. Zostaw tak do kolejnego dnia. Delikatnie wyciśnij przecedzając przez płótno. Dodaj do niego dobrze umyte i obrane cytryny pokrojone na plasterki i cukier. Tak gotuj od czasu do czasu mieszając.

Gotuj tak długo, aż syrop zrobi się gęsty. Następnie przelej go do ciepłych i czystych słoików. Zakręć i przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Może być to garaż czy piwnica. Tego syropu możesz używać również do herbat, lemoniad czy deserów.

error: Treść zabezpieczona !!