Rolada bezowa z orzechami. Zaskoczę Cie tym przepisem – Hit mojej kuchni.

Jako dziecko moim ulubionym ciastem była rolada z orzechami laskowymi i kremem maślanym. Ani moja mama, ani babcia nie wiedziały, jak ją upiec. I nie jest to zaskakujące, biorąc pod uwagę złożoną technologię. W końcu uzyskałam przepis na moje ukochane ciasto, którym się z Wami dzielę!

Przepisem na ten przysmak podzieliła się ze mną moja teściowa. Wypróbowałam. Jeśli chcesz pogrążyć się w nostalgii, koniecznie przygotuj ten deser!

Składniki:

  • 2 żółtka od jajek
  • 140 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka wanilii
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżka rumu
  • 130 g białka
  • 220 g cukru pudru
  • 100 g orzechów laskowych
  • 3 ml octu jabłkowego

Przygotowanie:

Najpierw przygotujmy krem. Aby to zrobić, połącz żółtka z cukrem w rondlu z grubym dnem. Dodaj szczyptę soli i wanilii. Zmiel składniki. Do rondla wlej mleko o temperaturze pokojowej. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Umieść rondel na średnim ogniu. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając.

Będzie się pienić – to jest konieczne. Teraz lekko zagęszczoną masę wlej do czystej miski, przykryj folią i wstaw do lodówki. Niech całkowicie ostygnie.

W międzyczasie przygotuj ciasto bezowe. Wlej białka do miski od miksera. Dodaj do nich szczyptę soli. Ubijaj na średnich obrotach, aż się spieni. Następnie stopniowo dodawaj 2-3 łyżki cukru pudru. Ubijaj przez minutę po każdej porcji. Po dodaniu całego cukru ubijaj przez kolejne 3-5 minut z maksymalną prędkością.

Powinieneś mieć błyszczącą, stabilną masę. Teraz dodaj ocet jabłkowy lub sok z cytryny. Ubijaj przez kolejną minutę.

Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem o wymiarach około 28 cm na 40 cm. Wylej na nią bezę o temperaturze pokojowej i rozprowadź równomierną warstwą. Bezę posyp prażonymi i posiekanymi orzechami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 20-25 minut.

Beza będzie pokryta skorupką i pęknięciami, a wnętrze będzie miękkie. Przykryj jeszcze gorącą skorupkę drugim arkuszem pergaminu i odwróć. Usuń dolny pergamin. Pozostaw bezę do wystygnięcia. W międzyczasie wróć do kremu.

Ubij zmiękczone masło, aż stanie się białe i puszyste. Teraz stopniowo dodawaj do niego bazę kremu, która ostygła do temperatury pokojowej. Ubij dwie masy do uzyskania gładkiej konsystencji, w trakcie dolewając rum. Krem powinien być błyszczący i puszysty, jednolity i stabilny.

Do śmietany, dodać kakao. Teraz zbierz rolkę. Na schłodzoną skorupkę połóż śmietankę, pozostawiając 2 łyżki do dekoracji. Rozłóż krem ​​równomiernie na cieście.

Zwiń ciasto w rulon, pomagając sobie pergaminem. Włóż ciasto do lodówki na kilka godzin. Następnie użyj dwóch worków do szprycowania, aby nałożyć dekorację. Pozwalam sobie na taki deser w bardzo małych porcjach, ponieważ jest dość kaloryczny. Zapisz ten przepis, jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości!

error: Treść zabezpieczona !!