Doskonale, trzyma się doskonale i nikt nie wierzył, że tak nie jest: Cukiernik zdradził sposób, jak ubić bitą śmietanę ze zwykłego mleka.

Bitą śmietanę można błyskawicznie zrobić, mając pod ręką jeden z trzech składników: mleko kokosowe, mleko skondensowane lub zwykłe. Do tego nieco cukru pudru, mikser i gotowe.

Jak ubić śmietanę?

Sekretem dobrze ubitej śmietany są schłodzone składniki oraz odpowiednie akcesoria. Najlepiej jest posługiwać się mikserem z metalowymi łopatkami oraz metalową lub szklaną miską.

Warto również wybrać odpowiednie składniki. Kiedy nie dysponujemy 30% lub 36% śmietaną, wówczas możemy sięgnąć po bardzo tłuste krowie mleko, mleko skondensowane lub mleczko kokosowe.

Jak zrobić śmietanę z mleka?

Ubijanie śmietany z mleka wcale nie jest trudne, acz trwa nieco dłużej niż zwykle. Ważne, aby do ubijanego produktu dodać nieco cukru pudru i cierpliwie mieszać.

Do przygotowania bitej śmietany z mleka (krowiego, kondensowanego niesłodzonego lub kokosowego), będą potrzebne: wybrane mleko i cukier puder. Ważne: Mleko kokosowe powinno być w formie twardej (nie płynnej!).

Do miski wlewamy lub przekładamy wybrane mleko i włączamy mikser na maksymalnie obroty. W trakcie ubijania dodajemy partiami cukier puder – ilość zależy od naszych preferencji. W miarę ubijania, masa zacznie gęstnieć. Kiedy całość będzie sztywna – gotowe!

Uwaga: Jeśli nie mamy zbyt wiele czasu na ubijanie, możemy sięgnąć po gotowe fixy do śmietany. Wówczas całość potrwa zaledwie parę minut!

error: Treść zabezpieczona !!