Tort, który postawiony na stole znika w kilka chwil. Zajrzyj poniżej po przepis.

Napoleon to deser z długą historią, której może mu pozazdrościć wiele spośród dań. Według jednej ze znanych wersji powstał on we Francji w XVII wieku, po czym trafił do Neapolu, skąd wywodzi swe miano.

W czasach późniejszych nazwa została zmodyfikowana na cześć cesarza Napoleona Bonaparte. Chociaż przyrządza się go według podobnych przepisów na całym świecie, tort napoleoński ma swoją własną historię.

Zawiera krem, składa się z wielu warstw i pysznej kruszonki. Wcześniej podawano go przy okazji wielu świąt, zwłaszcza zimą – posypka na jego wierzchu symbolizować ma śnieg.

Potrzebne składniki:

  • 6 jajek,
  • 500 g margaryny,
  • 4,5 szklanki mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 l mleka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka octu,
  • wanilia (do smaku).

Przygotowanie:

Należy przygotować dwa rodzaje ciasta. Do pierwszego używamy dwa jajka, sodę z octem oraz 2,5 szklanki mąki. Do drugiego ciasta będzie nam potrzebna margaryna, zmielona z pozostała częścią mąki na okruchy.

Pierwszy rodzaj ciasta należy cienko rozwałkować. Kładziemy na nim okruchy mąki i składamy na pół, po czym rozwijamy. Proces ten należy powtórzyć czterokrotnie. Ciasto dzielimy na 8 części i odstawiamy do lodówki, gdzie powinno spędzić 3 godziny.

Z ciasta, powstałego w opisany sposób, formujemy cienkie placki, które pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

W celu przygotowania kremu ubijamy 4 jajka z cukrem, 4 łyżkami mąki oraz wanilią. Następnie powoli dolewamy mleko, mieszając przez cały czas. Tak powstałą masę należy trzymać na ogniu, dopóki krem nie zgęstnieje.

Pozostaje tylko złożyć gotowe ciasto z posiadanych już elementów, delikatnie smarując je kremem. Jedno z ciast pozostawiamy, kruszymy i posypujemy wierzchnią warstwę deseru.

Nasze babcie znały ten przepis niemal na pamięć. Nie należy się temu dziwić – jest stosunkowo prosty, a przez to łatwy do zapamiętania. Przygotowanie ciasta może wydawać się początkowo trudne, jednak nie jest to przeszkoda dla prawdziwych fanów tego wypieku.

error: Treść zabezpieczona !!