Domowe ciasto świąteczne na zakwasie z rodzynkami – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Domowe ciasto bożonarodzeniowe na zakwasie z rodzynkami – proces przygotowania

Jeśli lubisz słodkie wypieki, wypróbuj przepis na domowe ciasteczka świąteczne z ciasta drożdżowego. Posmaruj go masłem, marmoladą lub masłem orzechowym i delektuj się gorącym kakao lub kawą.

Składniki

  • letnie mleko – 375 ml
  • mąka zwykła – 500 g
  • mąka półgruba – 400 g
  • cukier – 210 g
  • świeże drożdże – 1 kostka
  • roztopione masło – 180 g
  • żółtka jaj – 3 szt
  • skórka z cytryny – do smaku
  • rodzynki – 70 g lub do smaku
  • sól – 1 szczypta
  • pokrojone migdały – 60 g lub do smaku
  • jajko – 1 szt

Przygotowanie

Do letniego mleka wkruszyć świeże drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać. Przykryć mieszaninę ręcznikiem i pozostawić drożdże do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę półgrubą, resztę cukru i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj i dodaj drożdże.

Do miski dodać żółtka, roztopione masło i startą skórkę z cytryny. Na koniec posypujemy rodzynkami i wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 75 minut. Następnie podziel ciasto na 10 części i zwiń je w wałki o jednakowej długości, o długości około 30 cm. Z 3 rolek utkaj warkocz.

Powtórz ten proces z resztą ciasta. Podstawy choinek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich drugą warstwę warkoczyków. Pozostaw świąteczne ciasteczka do wyrośnięcia pod ręcznikiem na kolejne 60 minut, następnie posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz świąteczne ciasteczka przez 45 minut. Następnie pozwól im ostygnąć i możesz podawać.

error: Treść zabezpieczona !!