ChrupiÄ…ca cukinia na zimÄ™ w sosie pomidorowym. Super prosty przepis od mojej mamy
Przetwory w natarciu! Dziś przepis na cukinię w sosie pomidorowym. Przekonaj się, że można zamknąć w słoiku smak lata i wspomnienie kuchni mamy.
Przepis jest tak łatwy w przygotowaniu, że sprawdzi się dla osób, które z przetworami stawiają pierwsze kroki. Do dzieła! Podany przepis wystarczy na 4 słoiki pół litrowe.
Składniki:
- 1,20 kg młodej cukinii
- 1 szt. małej ostrej papryki
- 800 ml wody
- 125 ml koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki octu
- łyżeczka musztardy w proszku lub łyżeczka musztardy Dijon
- 5 łyżek cukru
- 1.5 łyżki soli
- 4 zÄ…bki czosnku
- 4 baldachimy kopru
- po 4 listki porzeczki i wiśni
- 12 szt. ziela angielskiego
Przygotowanie:
Umytą cukinie pokrój w słupki o długości 8 cm. Co ważne nie musisz jej obierać. Istotne jest, aby była to młoda cukinia, ponieważ nie ma nasion lub ma bardzo malutkie, prawie niewidoczne. Do wyparzonych słoików włóż po kolei, po 1 sztuce: baldachim kopru, listek wiśni, porzeczki, ząbek czosnku i 3 ziela angielskie.
Następnie ułóż ciasno słupki cukinii i kawałki ostrej papryki. Tak przygotowane słoiki zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Wodę z solą i cukrem zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę.
Ponownie zagotuj i koniecznie dobrze wymieszaj składniki zalewy. Ze słoików wylej wodę i uzupełnij gorącą zalewą. Każdy słoik uzupełnij łyżką octu. Teraz można je zakręcić umytymi i wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Tak przygotowane przetwory odpoczywają 2 dni. Po tym czasie możemy przenieść już przetwory do spiżarni.
Zaskakujący jest smak tak przygotowanej cukinii: słodko-kwaśny, z lekką nutą ostrości. Można zrezygnować z dodawania kawałków ostrej papryki. W ramach modyfikacji przepisu i nabierania doświadczenia w przygotowywaniu przetworów liście porzeczki, wiśni można zastąpić liściem dębu lub liściem laurowym. Można również dodać ziarna gorczycy.