Chrupiąca cukinia na zimę w sosie pomidorowym. Super prosty przepis od mojej mamy

Umytą cukinie pokrój w słupki o długości 8 cm. Co ważne nie musisz jej obierać. Istotne jest, aby była to młoda cukinia, ponieważ nie ma nasion lub ma bardzo malutkie, prawie niewidoczne. Do wyparzonych słoików włóż po kolei, po 1 sztuce: baldachim kopru, listek wiśni, porzeczki, ząbek czosnku i 3 ziela angielskie.

Następnie ułóż ciasno słupki cukinii i kawałki ostrej papryki. Tak przygotowane słoiki zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. Wodę z solą i cukrem zagotuj. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz musztardę.

Ponownie zagotuj i koniecznie dobrze wymieszaj składniki zalewy. Ze słoików wylej wodę i uzupełnij gorącą zalewą. Każdy słoik uzupełnij łyżką octu. Teraz można je zakręcić umytymi i wyparzonymi zakrętkami. Słoiki odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem. Tak przygotowane przetwory odpoczywają 2 dni. Po tym czasie możemy przenieść już przetwory do spiżarni.

Zaskakujący jest smak tak przygotowanej cukinii: słodko-kwaśny, z lekką nutą ostrości. Można zrezygnować z dodawania kawałków ostrej papryki. W ramach modyfikacji przepisu i nabierania doświadczenia w przygotowywaniu przetworów liście porzeczki, wiśni można zastąpić liściem dębu lub liściem laurowym. Można również dodać ziarna gorczycy.

Cukinia obok dobrego smaku charakteryzuje się tym, że jest chrupiąca. Może być uzupełnieniem obiadu, jak również samodzielną przekąska

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!