Dzieci są zachwycone tym syropem pokrzywowym z cytryną – bez konserwantów, łatwo go zrobić.

Syrop cytrynowy nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale również jest wolny od konserwantów, co sprawia, że jest zdrowszy niż tradycyjne syropy sklepowe. Zarówno dorośli, jak i dzieci, pokochają jego orzeźwiający efekt.

Składniki obejmują:

  • 4 litry wody,
  • 60 szczytów młodej pokrzywy,
  • 6 opakowań kwasu cytrynowego,
  • 1 kg nieprzetworzonych chemicznie cytryn,
  • 2,5 kg cukru pudru lub 2 kg miodu.

Instrukcje przygotowania:

  1. Zagotuj wodę w garnku.
  2. Zalej pokrzywę wrzącą wodą (bez gotowania) i dodaj kwas cytrynowy. Pozostaw na 24 godziny.
  3. Umyj cytryny, pokrój i zblenduj. Dodaj do pokrzywy.
  4. Przecedź mieszankę przez gazę do czystego garnka. Dodaj cukier lub miód, mieszając do rozpuszczenia.
  5. Przelej syrop do wysterylizowanych butelek i przechowuj w lodówce.

Pokrzywa przynosi liczne korzyści zdrowotne, takie jak wspieranie układu odpornościowego, detoksykacja organizmu, poprawa krążenia, wspomaganie trawienia, oczyszczanie przewodu pokarmowego, a także wspieranie zdrowia włosów, skóry i układu krwionośnego. Pomaga również w profilaktyce i leczeniu reumatyzmu.

Uwaga: Pokrzywy nie powinny spożywać kobiety w ciąży, karmiące, osoby uczulone, nadwrażliwe, czy z niskim ciśnieniem krwi ze względu na jej właściwości rozrzedzające krew.

Życzymy dużo zdrowia!

error: Treść zabezpieczona !!