Jesteś łasuchem oraz uwielbiasz słodkości i chcesz dbać o linię, mam dla Ciebie idealny przepis.

Proste w wykonaniu i bardzo puszyste ciasto jogurtowe będzie smakować całej rodzinie.

Potrzebne składniki:

  • jajka – 4 szt.
  • jogurt grecki – 400 g
  • skrobia – 50 g
  • cukier – 100 g
  • skórka z 1 cytryny
  • proszek do pieczenia – 1 mała łyżeczka
  • do dekoracji – cukier puder
  • Naczynie do pieczenia o średnicy 20 cm.

Przygotowanie ciasta:

Należy dokładnie oddzielić żółtka od białek. Następnie ubić żółtka z cukrem. Dodać po kolei: jogurt, skrobię i skórkę startą z jednej cytryny. Następnie całość dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników i uzyskania jednolitej masy.

Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać kilka kropli z cytryny (lub troszkę kwasu cytrynowego) gdy białka zaczną się pienić. Gdy piana będzie już ubita dodają ją do miski z żółtkami i jogurtem. Bardzo delikatnie mieszaj trzepaczką aż do połączenia.

Formę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia i wyłóż na nią ciasto. Ciasto piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 minut.

Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!