Te ciasteczka bez jajek i masła to prawdziwe odkrycie. Tak przygotowała je moja babcia.

Jeśli lubisz coś niezwykłego ale i prostego w przygotowaniu, ten przepis stanie się Twoim ulubionym! Takie niezwykle smaczne ciasteczka twarogowe z jabłkami są idealnym deserem na wizytę gości. Są doskonałe też do herbaty lub ciepłego mleka.

Ciasteczka z jabłkami

Te ciasteczka bez jajek i masła to prawdziwe odkrycie! Smaczne, kruche, pachnące …Palce lizać! Z pewnością zakocha się w nich Twoja rodzinna, a co najważniejsze – wszystkie składniki są łatwo dostępne i pewnie masz je w swojej kuchni, dlatego do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 250 g twarogu
  • 100 g kefiru lub jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki
  • 1-2 jabłka
  • 10 łyżeczek cukru
  • 0,5 g soli
  • cynamon
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE

Zacznij od twarogu. Dobrze go zmiel, dodaj 9 łyżeczek cukru i 0,5 g soli. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem lub ręcznie.

Wlej kefir i dodaj trochę mąki. Zagnieć ciasto. Powinno być dość miękkie i elastyczne.

Obrane jabłka pokrój w cienkie plasterki.

Ciasto rozwałkuj na warstwę o grubości 2–3 mm, pokrój w małe kwadraty o wielkości około 5 x 5 cm.

Na powstały kwadrat ułóż plasterek jabłka, posyp cukrem i cynamonem do smaku, a następnie zawiń, jak pokazano na zdjęciu. Zwróć uwagę, że jabłka muszą być poukładane po przekątnej.

Umieść ciasteczka na blasze do pieczenia, wyłożonej pergaminem.

Piecz ciasteczka w temperaturze 180 ° C przez 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Przykryj ciasteczka ręcznikiem i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe, pozostaje tylko posypać cukrem pudrem! Ciastka są kruche, miękkie i niezwykle smaczne. Podziel się tym przepisem z przyjaciółmi!

error: Treść zabezpieczona !!