Sałatka cebulowo-jajeczna króluje od dawna na moim stole. Moment i gotowa.

Do sałatki „Chipollino” potrzebujesz tylko jajek i cebuli! Wykonanie jest banalnie proste, a jej smak z pewnością zachwyci każdego.

Jest ona idealnym dodatkiem do obiadu, albo przekąską na imprezy!

Potrzebne Ci dzisiaj składniki:

  • 3-4 duże cebule
  • 3 jajka kurze
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki majonezu lub śmietany
  • 1 łyżka octu lub 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Na samym początku ugotuj jajka na twardo i obierz je ze skorupek. Następnie pokrój je na duże kostki.

Oczyść cebule i pokrój je w cienkie kawałki. Następnie zalej je wrzątkiem i całość odstaw na 10 minut, przecedź za pomocą durszlaka.

Przygotuj szklankę wody i dodaj do niej sól, cukier oraz ocet. Całość wymieszaj, a następnie powstałą marynatą zalej cebulę.

Pozostaw mieszaninę na 15-20 minut. Po upłynięciu wyznaczonego czasu wyjmij cebulę, delikatnie odciskając z niej nadmiar płynu. Marynowaną cebulę dodaj do jajek i majonezu, wszystko dokładnie wymieszaj.

Do całości możesz dodatkowo dodać swoje ulubione przyprawy. Sałatka jest gotowa do podania.

Zapewniamy, że każdy, kto ją spróbuje, zakocha się w jej smaku. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!