Śnieżka – zupa tak oryginalna jak jej nazwa. Według naszej rodzinnej tradycji zawsze gotowała ją kucharka babcia, która była wręcz mistrzynią w swoim fachu

Przepis na przepyszną zupę uwielbianą przez dzieci i dorosłych.

Przepis na zupę pochodzi od doświadczonej kucharki. Gotowała ją też moja babcia i mama. Porcje zawsze znikały szybko, a dzieci nigdy nie marudziły przy jedzeniu. Jest prosta i szybka, a jej przygotowanie nie wymaga wielu składników. Poznaj prostą zupę „Śnieżkę” która zachęci Twojego malucha do jedzenia!

Składniki:

  • mała marchewka
  • dwa ziemniaki
  • litr bulionu z warzyw lub drobiowego
  • pół cebuli
  • pół puszki groszku
  • łyżka oleju roślinnego
  • dwa jaja
  • łyżka masła
  • sól i przyprawy ziołowe

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i zdejmij z nich skórkę, a następnie utrzyj na tarce na grubych oczkach marchew i cebulę. Pokrój w drobną kosteczkę ziemniaki. Na łyżce masła usmaż starte warzywa. Gdy marchewka zmięknie, a cebulka zeszkli się zestaw patelnię z ognia. Jaja ugotuj na twardo.

Gdy bulion się zagotuje, wrzuć do niego ziemniaki i groszek z puszki razem z zalewą. Jajka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Gdy ziemniaki staną się półmiękkie wrzuć do zupy podsmażone warzywa oraz starte jajko. Gotuj jeszcze chwilę. Teraz wsyp sól oraz zioła do smaku i ozdób śmietaną lub natką pietruszki. Pamiętaj, że zupa najlepsza jest na gorąco!

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!