Pieczone kotlety z mięsa mielonego z twarogiem. Znikają ze stołu w kilka chwil – Przekonasz się jakie są pyszne. Tutaj przepis

Twarożek wymieszać mikserem w misce. Dodać mięso mielone, cale jaka, sól i pieprz. Zmiksować.  Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mięsa.

W osobnej misce wymieszać bułkę tartą  z wodą. Połączyć z mięsem.  Blachę nasmarować olejem.  Uformować  z przygotowanej masy kotlety (wielkość zależy od naszych preferencji) i układać je obok siebie na blaszce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości klopsików, ale wynosi około 30-35 minut. Po upływie tego czasu można wyjąć jednego klopsika i przepołowić. Jeżeli nie będzie surowy w środku to znaczy, że są już gotowe.

W trakcie pieczenia klopsików przygotować sos.  Rozpuścić w garnku masło, gdy będzie płynne wsypywać do niego mąkę energicznie mieszając. Smażyć około 2 minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Gdy mąka zacznie brązowieć zalać wrzącą wodą. Dodać śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać trzepaczką.

Kotlety podawać z ziemniakami polanymi sosem. Można również podawać z kluskami, kaszą lub ryżem aczkolwiek mi smakują najbardziej z ziemniakami.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!