Spróbujcie nowego dania. Jestem pewna, że te cukiniowe kotlety na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Cukinię należy zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a cebulę na takiej o mniejszych oczkach. Odsączyć nadmiar soku z cukinii. Posiekać koperek.

Wymieszać razem cebulę, cukinię i koperek. Dodać jajko, bułkę tartą, sól i pieprz oraz 2 ząbki czosnku. Połączyć wszystkie składniki. Umieść olej słonecznikowy na patelni. Poczekaj, aż się rozgrzeje.

Z przygotowanej masy uformuj placki. Pamiętaj, że nie powinny być zbyt grube ani zbyt cienkie. Umieść je na gorącej patelni.

Gotuj na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru. Przykryj pokrywką i smaż je przez 2 minuty. Odwróć kawałki i smaż drugą stronę przez 3 minuty pod pokrywką.

Ugotowane naleśniki przełożyć na talerz i przykryć papierem. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut. Kotlety z cukinii można podawać ze śmietaną lub sosem. Smacznego.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!