Kotleciki diabelskie: mięso podsmażone na oleju z przyprawami pozostanie cudownie delikatne, a ostra papryka doda pikantnego kopa

Lubisz pikantne jedzenie? Przygotuj diabelskie kotlety doprawione dużą ilością słodkiej i ostrej papryki. Można je przygotować jako szybki lunch lub kolację w dzień powszedni, kiedy nie ma zbyt wiele czasu.

Kotlet schabowy

Wieprzowina nie jest najzdrowsza, ale jeśli jemy ją okazjonalnie i wybieramy mięso niezbyt tłuste, nie ma się czym zbytnio przejmować. Kotlet schabowy zajmuje czołowe miejsca pod względem popularności , głównie ze względu na swoją jakość i różnorodne zastosowanie. Z wyjątkiem tłustej krawędzi, większość mięsa jest chuda. Kotlet schabowy można piec, dusić, smażyć i grillować. Idealnie jest wybrać kotlet z kością. Jeśli w mięsie będzie trochę tłuszczu, stanie się ono ciekawsze i soczyste.

Wskazówki dotyczące przygotowania kotletów schabowych

Przygotowanie kotleta jest proste i gotowe w ciągu dwudziestu minut. Poklepany kotlet przecinamy w trzech miejscach, aby się nie skręcił. Solimy, pieprzymy i możemy przystąpić do obróbki cieplnej. Jeszcze lepsze doznania smakowe uzyskamy dojrzewając mięso . Mięso można zamarynować wieczorem (w przyprawach i oleju) i włożyć do lodówki. Wersja pikantna świetnie komponuje się także z pikantną musztardą, np. Dijon.

Podstawą jest dobór przypraw. Użyjemy papryki. Nadaje się na słodko , ale do wersji ostrej można wymieszać ją z ostrą papryczką lub odrobiną papryczki chili. Po usmażeniu i wyciągnięciu mięsa kotlet zalewa się wodą. Lepiej podlewać go w sposób ciągły, jeśli zajdzie taka potrzeba. Mięso jest gotowe w około 20 minut.

Diabelskie kotlety

Na cztery porcje przygotuj:

  • 4 kotlety schabowe
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • 1 szklanka wody
  • smalec

Jak to zrobić?

Kotlety obieramy, solimy i pieprzymy. Przygotuj patelnię z odrobiną smalcu. Rozgrzewamy i smażymy w nim mięso. Po trzech minutach obróć na drugą stronę i posyp każdy kawałek mięsa około łyżeczką papryki. Obróć i smaż również z drugiej strony. Następnie zalać wodą, przykryć i pozostawić do zagotowania. W razie potrzeby stopniowo dodawaj wodę . Podczas duszenia kilka razy obróć mięso. Za około 20 minut będzie miękkie.

Odmiany ziemniaków świetnie smakują jako dodatek. Od puree po smażone ziemniaki, frytki, amerykańskie ziemniaki po gotowane ziemniaki. Można je uzupełnić dodatkiem warzywnym lub sałatką warzywną.

error: Treść zabezpieczona !!