Magiczne ciasto makowe – wylewamy jedną masę na blachę i po upieczeniu otrzymujemy 5 warstw. Przepis.

Może to wyglądać na skomplikowane, ale to ciasto jest bardzo proste! Wystarczy, że wylejesz jedną mieszankę na blachę do pieczenia, a otrzymasz idealne ciasto składające się z 5 warstw…

Z jednej mieszanki, otrzymasz 5 warstw. Pierwsza warstwa jest nieco twardsza i smakuje jak budyń waniliowy. Druga warstwa to pyszny krem ​​jajeczny. Trzecia warstwa to pyszne nadzienie makowe. Czwarta warstwa jest nieco mniej widoczna. Jest to cienka warstwa białej czekolady. Piąta warstwa to bardzo miękkie ciasteczko o doskonałym smaku.

Składniki:

  • 75 g masła
  • 100 g białej czekolady
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 100 g mąki
  • trochu soli
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g drobno zmielonego niebieskiego maku
  • 1 łyżka rumu
  • 6 łyżek zimnego mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Rozpuść 75 gramów masła na średnim ogniu. Zdjąć z ognia i dodać 100 gramów białej czekolady. Pozostawić na chwilę do ostygnięcia. Podziel 5 jajek na 5 żółtek i 5 białek. Wymieszaj 150 g cukru kryształu i cukru waniliowego z żółtkami. 

Mieszać do uzyskania piany, dodać 5 łyżek zimnej wody, dobrze wymieszać, teraz dodać letnie mleko, dobrze wymieszać, dodać 100 g przesianej mąki zwykłej, szczyptę soli i skórkę z jednej cytryny, wszystko dobrze wymieszać. Dodać 100 g czystego, drobno zmielonego maku niebieskiego (bez innych składników, np. cukru itp.), wymieszać i dodać kolejne 100 g zmielonego maku.

Dodać 1 łyżkę rumu i 3 łyżki zimnego mleka, wymieszać i ponownie dodać 3 łyżki zimnego mleka. Dobrze wymieszaj. Do białek dodać 2 łyżki soku z cytryny, szczyptę soli i ubijać, aż powstanie sztywna piana. Delikatnie wymieszaj sztywną pianę z masą makową. Na wierzchu zostawiamy małe kawałki niezmieszanej piany.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem, włóż ciasto do formy do pieczenia i delikatnie nim potrząśnij, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez godzinę z włączoną grzałką górną i dolną. Nie używać termoobiegu.

Po upieczeniu ciasto trochę opadnie, ale nie martwcie się, tak ma być. Najpierw pozostawić do ostygnięcia na pół godziny w temperaturze pokojowej… następnie włożyć do lodówki i pozostawić do dobrego wystygnięcia na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!