Nie kupuję już majonezu w sklepie. Mogę go zrobić w domu z jajek i octu w mniej niż minutę.
Zrób swój własny substytut majonezu bez jajek i octu. Taki zamiennik majonezu jest zdrowszy i smaczniejszy niż kupny majonez.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 300 ml oleju słonecznikowego
- 3 łyżki stołowe soku z cytryny
- Sól
- Musztarda do smaku
- Cukier do smaku
- Opcjonalnie natka pietruszki
Majonez kupiony w sklepie jest droższy od wersji domowej. Zawiera on również sztuczne barwniki i konserwanty. Ten pyszny domowy sos można zastąpić kupionym w sklepie majonezem, aby był zdrowszy. Nie zawiera on octu ani surowych jajek i nie zawiera konserwantów.
Jest bardzo prosty i wart wysiłku. Zaskoczy Cię swoim wyśmienitym smakiem. Ten domowy dressing można stosować do sałatek, a także do kanapek, potraw smażonych i innych dań.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj olej i mleko w misce. Zmiksuj mieszankę w blenderze. Przez pierwsze kilka sekund trzymaj mikser na dnie pojemnika. Dodać sok z cytryny, musztardę i cukier. Doprawić solą. Mieszać, aż sos stanie się gęsty i zwarty. Dodaj posiekaną lub suszoną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy do użycia, przelej go do czystego, suchego szklanego pojemnika.
WSKAZÓWKA: Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności mleka, którego używasz do sosów. Po upływie tej daty można nadal używać sosu. Jest on gotowy do użycia. Można go podawać do ulubionych potraw.
Drugi przepis: Majonez śmietankowy
Ten lekki domowy majonez jest idealny do przygotowania świątecznych sałatek. Jest pyszny i może być stosowany do wielu potraw. Można go używać do przyprawiania sałatek lub jako przyprawy do mięs i ryb.
Składniki:
- 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 mała cebula
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju ryżowego (lub oleju słonecznego)
- 1 łyżka ogórka kiszonego
- 1 łyżeczka musztardy
- Dodaj szczyptę soli do pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
Cebulę i ogórek można zetrzeć na tarce, następnie należy je umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Blendować aż do uzyskania gładkiej pasty. Stosować natychmiast. Przechowywać w lodówce.
Ten majonez jest doskonały do sałatek i może być również stosowany jako dressing do ulubionych słonych potraw.
Składniki:
- 2 łyżki stołowe mąki z siemienia lnianego
- 125 ml oleju kokosowego (lub dowolnego innego oleju)
- 60 ml wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1,5 łyżki musztardy
- Sól, pieprz i cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Dodaj mąkę lnianą do rondelka. Podgrzej wodę na małym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, wyłącz ogień. Gdy mąka osiągnie temperaturę pokojową, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, a następnie dodaj olej. Powstanie gładki sos. Następnie dodać musztardę i sok z cytryny. Spróbuj i dostosuj ilość soli lub cukru do swoich upodobań.