Nie kupuję już majonezu w sklepie. Mogę go zrobić w domu z jajek i octu w mniej niż minutę.

Zrób swój własny substytut majonezu bez jajek i octu. Taki zamiennik majonezu jest zdrowszy i smaczniejszy niż kupny majonez.

Składniki:

  • 150 ml mleka
  • 300 ml oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • Sól
  • Musztarda do smaku
  • Cukier do smaku
  • Opcjonalnie natka pietruszki

Majonez kupiony w sklepie jest droższy od wersji domowej. Zawiera on również sztuczne barwniki i konserwanty. Ten pyszny domowy sos można zastąpić kupionym w sklepie majonezem, aby był zdrowszy. Nie zawiera on octu ani surowych jajek i nie zawiera konserwantów.

Jest bardzo prosty i wart wysiłku. Zaskoczy Cię swoim wyśmienitym smakiem. Ten domowy dressing można stosować do sałatek, a także do kanapek, potraw smażonych i innych dań.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj olej i mleko w misce. Zmiksuj mieszankę w blenderze. Przez pierwsze kilka sekund trzymaj mikser na dnie pojemnika. Dodać sok z cytryny, musztardę i cukier. Doprawić solą. Mieszać, aż sos stanie się gęsty i zwarty. Dodaj posiekaną lub suszoną natkę pietruszki. Gdy sos będzie gotowy do użycia, przelej go do czystego, suchego szklanego pojemnika.

WSKAZÓWKA: Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności mleka, którego używasz do sosów. Po upływie tej daty można nadal używać sosu. Jest on gotowy do użycia. Można go podawać do ulubionych potraw.

Drugi przepis: Majonez śmietankowy

Ten lekki domowy majonez jest idealny do przygotowania świątecznych sałatek. Jest pyszny i może być stosowany do wielu potraw. Można go używać do przyprawiania sałatek lub jako przyprawy do mięs i ryb.

Składniki:

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 1 mała cebula
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju ryżowego (lub oleju słonecznego)
  • 1 łyżka ogórka kiszonego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Dodaj szczyptę soli do pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Cebulę i ogórek można zetrzeć na tarce, następnie należy je umieścić w blenderze wraz z pozostałymi składnikami. Blendować aż do uzyskania gładkiej pasty. Stosować natychmiast. Przechowywać w lodówce.

Ten majonez jest doskonały do sałatek i może być również stosowany jako dressing do ulubionych słonych potraw.

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe mąki z siemienia lnianego
  • 125 ml oleju kokosowego (lub dowolnego innego oleju)
  • 60 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz i cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Dodaj mąkę lnianą do rondelka. Podgrzej wodę na małym ogniu. Gdy mieszanina zgęstnieje, wyłącz ogień. Gdy mąka osiągnie temperaturę pokojową, dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Za pomocą miksera wymieszaj mąkę, a następnie dodaj olej. Powstanie gładki sos. Następnie dodać musztardę i sok z cytryny. Spróbuj i dostosuj ilość soli lub cukru do swoich upodobań.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!