Mistrzowski przepis na domowy majonez. Będziesz zaskoczona efektem.

Historia powstania majonezu jest owiana tajemnicą.

Wiadomo jednak, że słynny sos z masła, soku z cytryny i jajek został wynaleziony we Francji. I nie ma to praktycznie nic wspólnego z nowoczesną recepturą sklepową.

Emulsja jest stabilna i gęsta, bez dodatkowych konserwantów i stabilizatorów. O wiele zdrowsze (i nawet bardziej dietetyczne) jest używanie naturalnego majonezu w sałatkach niż jakikolwiek olej roślinny. A oto poprawny przepis, który gotowały nasze babcie.

Składniki:

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 g soli
  • 50 ml octu

Przygotowanie:

Wyjmij produkty z lodówki wcześniej, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtko do miski blendera i dobrze ubij.

Dodaj sól, cukier, musztardę, ocet i ubijaj do uzyskania gęstej, kremowej emulsji. Zamiast octu możesz użyć 1,5 łyżki sok z cytryny.

Wysoka zawartość tłuszczu jest normalna! Jeśli nadal nie wiesz, czym majonez domowy różni się od majonezu sklepowego, czas abyś sprawdził ten przepis!

error: Treść zabezpieczona !!